Quantcast

40% μείωση των παράνομων διελεύσεων μεταναστών στην ΕΕ το πρώτο οκτάμηνο του 2018

Ο αριθμός των παράνομων εισροών στην ΕΕ μέσω των τεσσάρων βασικών μεταναστευτικών διαδρομών μειώθηκε κατά 40% το πρώτο οκτάμηνο του 2018, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, σε περίπου 86 500, κυρίως λόγω της χαμηλότερης μεταναστευτικής πίεσης στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Frontex τον Αύγουστο, εντοπίστηκαν 12 500 παράνομες διαβάσεις στις κυριότερες μεταναστευτικές διαδρομές στην ΕΕ, περίπου στα ίδια επίπεδα με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους.

 

Την ίδια ώρα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η μεταναστευτική διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ όλων των ανιχνεύσεων παράνομων συνόρων στην ΕΕ, ενώ ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ισπανία υπερδιπλασιάστηκε από τον προηγούμενο χρόνο σε σχεδόν 6 500 τον Αύγουστο. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018, έγιναν περίπου 29.600 ακανόνιστες συνοριακές διαβάσεις στη γραμμή της Δυτικής Μεσογείου, περισσότερο από το διπλάσιο από το προηγούμενο έτος.

 

Οι υπήκοοι του Μαρόκου, της Γουινέας και του Μαλί αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων στην Ισπανία φέτος. Οι μετανάστες από τις χώρες της νοτίως της Σαχάρας αντιπροσώπευαν πάνω από τα τρία τέταρτα όλων των ανιχνεύσεων αυτής της διαδρομής. Η παρουσία ορισμένων εθνικοτήτων που κατά το παρελθόν είχε περάσει κυρίως από τη Λιβύη δείχνει ότι ορισμένες μεταναστευτικές ροές ενδέχεται να έχουν μετατοπιστεί στην πορεία της Δυτικής Μεσογείου, αναφέρει η Frontex.

 

Τον Αύγουστο, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που έλαβαν την Ανατολική Μεσογειακή διαδρομή ανερχόταν σε 4.200, 11% λιγότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Αλλά σε μεγάλο βαθμό λόγω της σημαντικής αύξησης των παράνομων διασταυρώσεων τους τελευταίους μήνες στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν στην οδό της Ανατολικής Μεσογείου το πρώτο οκτάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 58% σε περίπου 34.300.

 

Ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών σε αυτή τη διαδρομή μέχρι στιγμής φέτος ήταν υπήκοοι της Συρίας και του Ιράκ, αν και οι Αφγανοί αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό τον Αύγουστο.

 

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία μέσω της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου τον Αύγουστο μειώθηκε σε περίπου 1 500, δηλαδή μείωση 62% από τον Αύγουστο του 2017. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 μειώθηκε σε περίπου 19 600, 80% λιγότερες από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Μέχρι στιγμής φέτος, οι Τυνήσιοι και οι Ερυθραίοι ήταν οι δύο πιο εκπροσωπούμενες εθνικότητες σε αυτή τη διαδρομή, αντιπροσωπεύοντας από κοινού πάνω από το ένα τρίτο όλων των ανιχνευθέντων μεταναστών.
 
Η κύρια μεταναστευτική διαδρομή στα Δυτικά Βαλκάνια από τη Σερβία στην Ουγγαρία και την Κροατία εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλό αριθμό παράνομων μεταναστών. Ωστόσο, μια παράλληλη διαδρομή μέσω της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς και από τη Σερβία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έχει να επιδείξει συνεχιζόμενη μεταναστευτική πίεση.