Quantcast

Αφγανιστάν: Έτοιμος για ειρηνικές συνομιλίες με το ισλαμιστικό κίνημα δηλώνει ο γιος του Αχμαντ Σαχ Μασούντ

Ο γιος του δολοφονημένου Αχμαντ Σαχ Μασούντ, του διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας και εκ των ηγετών της αντισοβιετικής αντίστασης στο Αφγανιστάν στην δεκαετία του '90, δήλωσε έτοιμος για ειρηνικές συνομιλίες με το ισλαμιστικό κίνημα που κατέλαβε την εξουσία στην Καμπούλ πριν από μία εβδομάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες για πόλεμο.

«Θέλουμε να κάνουμε τους ταλιμπάν να αντιληφθούν ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Αχμαντ Μασούντ τηλεφωνικά στο Reuters από το προπύργιό του στην Κοιλάδα του Πανσίρ, βορειοδυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου έχουν συγκεντρωθεί υπολείμματα μονάδων του τακτικού αφγανικού στρατού και των ειδικών δυνάμεων και τοπικές πολιτοφυλακές.

«Δεν θέλουμε να ξεσπάσει πόλεμος», λέει.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι υποστηρικτές του είναι έτοιμοι να πολεμήσουν εάν οι δυνάμεις των ταλιμπάν, οι οποίοι, προς το παρόν, δεν έχουν πλησιάσει στο Πανσίρ, προσπαθήσουν να εισβάλουν.

«Θέλουν να αμυνθούν, θέλουν να πολεμήσουν, θέλουν να αντισταθούν σε οποιοδήποτε ολοκληρωτικό καθεστώς», λέει.

Ο Αχμαντ Μασούντ λέει ότι οι δυνάμεις αυτές δεν προέρχονται μόνο από το Πανσίρ, το οποίο είχε αντισταθεί στους ταλιμπάν και πριν από τοι 2001.

«Από μία επαρχία υπερασπιζόμαστε ολόκληρη την χώρα».

Ζήτησε το σχηματισμό συμπεριληπτικής, ευρείας κυβέρνησης στην Καμπούλ, η οποία θα εκπροσωπεί όλες τις εθνότητες του Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς δεν πρέπει να αναγνωρισθεί από την διεθνή κοινότητα.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Washington Post ο γιος του Αχμαντ Σαχ Μασούντ απηύθυνε έκκληση στην Δύση για υποστήριξη.