Quantcast

Αφγανιστάν: Οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη βάση της Κανταχάρ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν το σύνολο των στρατευμάτων τους από την αεροπορική βάση της Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, μία από τις σημαντικότερες της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα οι αφγανικές αρχές.

«Η βάση αυτή δεν μας επιστράφηκε επισήμως, όμως μπορώ να επιβεβαιώσω πως την εγκατέλειψαν την Τετάρτη», δήλωσε ο Χότζα Γιάγια Αλάουι, εκπρόσωπος του αφγανικού στρατού στην Κανταχάρ.

«Παρέδωσαν όλες τις εγκαταστάσεις στις αφγανικές δυνάμεις», διευκρίνισε ο διευθυντής του αεροδρομίου της Κανταχάρ.

Η επίσημη παράδοση της εξουσίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί μετά την Αΐντ ελ-Φιτρ, τη μουσουλμανική γιορτή που σηματοδοτεί μέχρι αύριο, Σάββατο, το τέλος της νηστείας του ραμαζανιού, ανακοίνωσαν αυτοί οι δύο αξιωματούχοι.

Η βάση αυτή ήταν κάποια εποχή η δεύτερη σημαντικότερη για τα αμερικανικά και τα διεθνή στρατεύματα που είναι παρόντα στη χώρα.

Η επαρχία της Κανταχάρ είναι ένα παλιό προπύργιο των Ταλιμπάν που βρίσκεται στο νότιο Αφγανιστάν και τους τελευταίους μήνες υπήρξε το θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα στους αντάρτες και τις αφγανικές δυνάμεις.

Μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός άρχισε χθες, Πέμπτη, ανάμεσα στα δύο μέρη με την ευκαιρία της Αΐντ ελ-Φιτρ, έπειτα από εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων σε όλη τη χώρα.

Ο αμερικανικός στρατός δεν θέλησε να κάνει αμέσως σχόλιο.

Το Αφγανιστάν γνωρίζει μια αναζωπύρωση των μαχών από την 1η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα είχαν αποσύρει τους 2.500 στρατιώτες τους που εξακολουθούν να είναι παρόντες στη χώρα.

Η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ έχουν δεσμευθεί να αποσύρουν το σύνολο των στρατευμάτων τους που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία της 20ης επετείου των επιθέσεων του 2001.