Quantcast

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διέταξαν τους καταστηματάρχες να κόψουν τα κεφάλια από τις κούκλες βιτρίνας

Οι Ταλιμπάν διέταξαν τους εμπόρους καταστημάτων να κόψουν τα κεφάλια από τα μανεκέν ή να τα καλύπτουν προκειμένου να αποφεύγεται η ασέβεια και η πρόκληση. 

«Έχουμε διατάξει τους καταστηματάρχες να κόψουν τα κεφάλια από τις κούκλες βιτρίνας, καθώς είναι ενάντια στη Σαρία», δήλωσε στις αρχές του μήνα ο Αζίζ Ραχμάν, επικεφαλής του υπουργείου «για την προώθηση της αρετής και την πρόληψη της κακίας».

Στην συνέχεια η εντολή του υποχρεωτικού αποκεφαλισμού έγινε ελαστικότερη επιτρέποντας στους καταστηματάρχες εφόσον δεν επιθυμούν να τα αποκεφαλίσουν, τουλάχιστον να τα καλύπτουν. Σύντομα εικόνες που δείχνουν πρόσωπα κρυμμένα με αλουμινόχαρτα, υφασμάτινες κουκούλες, μαντήλες ακόμα και σακούλες πλημμύρισαν το διαδίκτυο.

Μια Αφγανή ακτιβίστρια, η Sara Wahedi, έγραψε: «Το μίσος των Ταλιμπάν για τις γυναίκες επεκτείνεται πέρα από τις ζωντανές. Είναι πλέον υποχρεωτικό για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να καλύπτουν τα πρόσωπα από τις κούκλες στις βιτρίνες των καταστημάτων. Αυτές οι δυστοπικές εικόνες είναι ένα σημάδι του πόσο χειρότερη θα γίνει η ζωή των Αφγανών γυναικών αν ο κόσμος δεν σταθεί στο πλευρό τους».

Άλλος χρήστης έγραψε ότι στην ίδια απόφαση υπόκεινται και τα ανδρικά μανεκέν. «Από ότι καταλαβαίνω, δεν πρόκειται για μισογυνισμό αλλά απόλυτη απαγόρευση των αγαλμάτων» ανέφερε, ποστάροντας και μια φωτογραφία από αντρικές κούκλες με καλυμμένο το κεφάλι.