Quantcast

Αίγυπτος: «Ανεύθυνες» οι κατηγορίες του Τούρκου προέδρου ότι δολοφονήθηκε ο Μόρσι

Η Αίγυπτος δήλωσε σήμερα πως ο ισχυρισμός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι δολοφονήθηκε είναι ένας «αβάσιμος» ισχυρισμός.

Ο Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό το 2013, πέθανε τη Δευτέρα μετά την ξαφνική κατάρρευσή του μέσα σε δικαστήριο στο Κάιρο.

Αιγυπτιακά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Μόρσι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, που έχουν τεθεί εκτός νόμου, πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Χθες, Τετάρτη, ο Ερντογάν είπε πως ο Μόρσι δεν πέθανε από φυσικά αίτια, αλλά δολοφονήθηκε. Δεσμεύθηκε πως η Τουρκία «θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να οδηγήσει την Αίγυπτο σε δίκη ενώπιον διεθνών δικαστηρίων».

Απαντώντας, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε απειλές.

«Μια τέτοια ατεκμηρίωτη κουβέντα, με την οποία (ο Ερντογάν) γεμίζει τις ομιλίες και τις δηλώσεις του, αντανακλά απλώς το γεγονός της στενής του σχέσης με την τρομοκρατική οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων», ανέφερε σε γραπτή δήλωση ο Σούκρι.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις δηλώσεις του Ερντογάν.

Πριν από λίγο ο Ερντογάν δήλωσε πως πιστεύει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα διερευνήσουν τον θάνατο του πρώην προέδρου Μόρσι και θα κάνουν εκείνους που ευθύνονται να λογοδοτήσουν. Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια ομιλίας σε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ξένους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία είναι τεταμένeς μετά την ανατροπή το 2013 του Μόρσι από τον στρατό έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησής του.

Ο Μόρσι, που πέθανε σε ηλικία 67 ετών, ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, αλλά και παράγοντας διχασμού. Μετά την ανατροπή του συνελήφθη και πέρασε από διάφορες δίκες.