Quantcast

Αισιόδοξος ο Τράμπ για την έκβαση των εκλογών, παρά τις επικρίσεις Μπάιντεν και Ομπάμα

Ένας ενεργητικός Τζο Μπάιντεν και ένας Μπαράκ Ομπάμα πιστός στην εικόνα του κατηγόρησαν χθες Σάββατο τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «απέτυχε παταγωδώς» στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανιζόταν αισιόδοξος για την έκβαση των προεδρικών εκλογών, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν πίσω από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του.

Τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ισάριθμες πολιτείες για τον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο, δύο για τον Δημοκρατικό υποψήφιο, έπειτα από μια παύση έξι ημερών, και μία ακόμη για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Αυτές οι εκλογές είναι μια επιλογή μεταξύ μιας σούπερ ανάπτυξης με τον Τραμπ ή ένα lockdown με τον Μπάιντεν», τόνισε ο Τραμπ από τη Βόρεια Καρολίνα, προτάσσοντας την ίασή του από την covid-19 για να υποσχεθεί γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.

«Γυρνάμε σελίδα», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας έναν ισχυρισμό που κάνει εδώ και μήνες, ότι πλησιάζει το τέλος της επιδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ.

Γεμάτος ενθουσιασμό αφού ψήφισε «έναν τύπο που τον λένε Τραμπ» στη Φλόριντα, ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε προεκλογική συγκέντρωση στο Οχάιο προτού μεταβεί στο Ουισκόνσιν το βράδυ.

«Οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Αλλού πλησιάζουν επικίνδυνα», διαβεβαίωσε ο 74χρονος Ρεπουμπλικάνος.

Οι δημοσκοπήσεις 10 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα οκτώ μονάδων κατά μέσο όρο στον Μπάιντεν σε εθνικό επίπεδο, όπως και μικρότερο προβάδισμα σε πολιτείες- κλειδιά. Όμως ο Τραμπ φαίνεται να ανακάμπτει στη Φλόριντα, την οποία δεν πρέπει να χάσει, αν θέλει να επανεκλεγεί.

«Η χειρότερη ημέρα»

«Σε δέκα ημέρες θα κερδίσουμε σε αυτή τη μεγάλη πολιτεία και θα κερδίσουμε τέσσερα χρόνια ακόμη στον Λευκό Οίκο», τόνισε από το Οχάιο ο Αμερικανός πρόεδρος, υπενθυμίζοντας τη νίκη του το 2016 που διέψευσε τις δημοσκοπήσεις.

Παρά τους περισσότερους από 224.000 νεκρούς από covid-19 στις ΗΠΑ και τα 84.000 νέα κρούσματα την Παρασκευή ή τις επιθέσεις των Δημοκρατικών, ο ένοικος του Λευκοί Οίκου εμφανίζεται αισιόδοξος.

«Αυτή είναι η προεδρία Τραμπ», κατήγγειλε ο Τζο Μπάιντεν, που πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία στη γενέτειρά του, την Πενσιλβάνια, η οποία το 2016 συνέβαλε στη νίκη του Τραμπ.

Με έντονο τόνο, ο 77χρονος υποψήφιος των Δημοκρατικών πραγματοποίησε δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις με μορφή “drive-in”, μίλησε ενώπιον υποστηρικτών του που κόρναραν από τα αυτοκίνητά τους.

«Χθες ήταν η χειρότερη ημέρα που είχαμε, όμως την Πέμπτη το βράδυ, στη διάρκεια του ντιμπέιτ ο Τραμπ δήλωσε ότι βρισκόμαστε κοντά στην άκρη του τούνελ, ότι ο ιός θα φύγει και ότι θα μάθουμε να ζούμε μαζί του. Του απάντησα ότι (…) μας ζητά να πεθάνουμε από τον ιό», κατήγγειλε ο Μπάιντεν.

«Ακόμη δεν έχει σχέδιο», πρόσθεσε.

«Τα έκανε μαντάρα»

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να βασίζεται στη στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποίησε επίσης συγκέντρωση “drive-in” στη Φλόριντα, όπου κέρδισε δύο φορές το 2008 και το 2012.

Ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε τον Τραμπ για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την επιδημία του κορωνοϊού, κάνοντας λόγο για «παταγώδη αποτυχία».

«Οκτώ μήνες μετά την έναρξη αυτής της πανδημίας, τα νέα κρούσματα σπάνε ακόμη τα ρεκόρ», κατήγγειλε ο Ομπάμα.

«Η πανδημία αυτή θα ήταν δύσκολη να τη διαχειριστεί οποιοσδήποτε πρόεδρος», όμως «η ιδέα ότι αυτός ο Λευκός Οίκος έκανε οτιδήποτε άλλο από το να τα κάνει μαντάρα είναι παράλογη», πρόσθεσε δέκα ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές.

Πρόκειται για τη δεύτερη προεκλογική συγκέντρωση μέσα σε λίγες ημέρες που πραγματοποιεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ζήτησε την κινητοποίηση των Δημοκρατικών ψηφοφόρων στη Φλόριντα.

«Επανέφεραν τον Ομπάμα» και «42 άνθρωποι ήταν παρόντες», σχολίασε ειρωνικά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Εμείς έχουμε χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έχει δεσμευθεί να κάνει πέντε προεκλογικές συγκεντρώσεις την ημέρα μέχρι τις εκλογές.