Quantcast

Ακάρ: Δεν υποχωρούμε - Από Αττάλεια ως Τρίπολη θα ζητούν την άδειά μας!

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένων και των περιχώρων της Κύπρου και των αιθέρων μας», δήλωσε o Χουλουσί Ακάρ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

«Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Κανείς να μην περιμένει ότι θα υποχωρήσουμε. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τις απόψεις μας και τις θέσεις μας σε αυτό το θέμα. Δεν εποφθαλμιούμε τα δίκαια κανενός. Όταν λέμε ότι επιθυμούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή, αλλά ούτε ως υποχώρηση και αδυναμία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας,

Ο Ακάρ αναφέρθηκε επίσης στο μνημόνιο με τη Λιβύη.

«Το μνημόνιο για την ασφάλεια και τη συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο είναι νόμιμο και οι ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας ορίστηκαν, σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο χωρών και σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Το μνημόνιο αποτελεί σαφή απόδειξη ότι δεν πρόκειται να επιτραπούν τετελεσμένα στην περιοχή», δήλωσε.

«Από Αττάλεια ως Τρίπολη θα ζητούν την άδειά μας»

Νωρίτερα «όλες οι δραστηριότητες από την Αττάλεια μέχρι την Τρίπολη θα υπόκεινται στην έγκριση της Τουρκίας και της Λιβύης», είχε προκλητικά δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Ο Φατίχ Ντονμέζ διευκρίνισε ότι «όλοι οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου και όλα τα έργα που περνούν από την περιοχή, θα πρέπει να παίρνουν πλέον άδεια από αυτές τις δύο χώρες».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι χάρη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράφηκε άμεσα η συμφωνία με την Τρίπολη για να προλάβουν την Ελλάδα.

«Εάν η Λιβύη είχε υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα, θα είχαν χάσει πολλά από τα δικαιώματά τους, όπως έγινε και με την Αίγυπτο από τη συμφωνία που σύναψε με την Κύπρο», υποστήριξε.

Αναφορικά με την αποστολή τουρκικού στρατού στη Λιβύη, ο Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε μόνη της τη Λιβύη. Πρέπει να παράσχουμε πλήρη στήριξη στην κεντρική κυβέρνηση».