Ακάρ: Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίο

Ο Ακάρ μαζί με την ηγεσία των ΤΕΔ (Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων) επισκέφθηκαν την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TUSAS).

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα ερευνητικά πλοία συνεχίζουν τις επιστημονικές και τεχνικές εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας:

«Το να παρουσιάζεις αυτές τις εργασίες ως πρόκληση, ως λόγο για κλιμάκωση της έντασης είναι πράγματι ένα γεγονός που δεν συνάδει με τις ηθικές αξίες.»

Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, σημείωσε ο Ακάρ και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Αγνοούνται πλήρως ενέργειες της Ελλάδας σε νησιά η κυριαρχία των οποίων δεν της έχουν δοθεί κατ’ ουδένα τρόπο, πέρα από αυτό, δείχνουν ως πρόκληση τις επιστημονικές και τεχνικές εργασίες που κάνουμε. Αυτό πράγματι είναι μια λανθασμένη προσέγγιση, δεν συνάδει με την καλή γειτονία. Κάνουν τις πιο λάθος κινήσεις απέναντι στο χέρι φιλίας που τείνουμε. Είμαστε υπέρ των πολιτικών λύσεων, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας.»

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε τα εξής:

«Πρέπει να δουν ότι στην Κύπρο υπάρχει μια τουρκική παρουσία, ότι υπάρχουν Τούρκοι που ζουν εκεί εδώ και αιώνες. Πρέπει να τους αποδώσουν τα δικαιώματα τους.»

Η Τουρκία συνεχίζει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως εγγυήτρια χώρα, υπογράμμισε ο Ακάρ.