Quantcast

Ακάρ: Οι Έλληνες έχουν στρατιωτικοποιήσει παράνομα 16 νησιά στο Αιγαίο

Για μη τήρηση της Συνθήκης της Λωζάννης από πλευράς της Ελλάδας έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην τουρκική έκδοση του BBC o Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Συγκεκριμένα μιλώντας για την κατάσταση στο Αιγαίο και τεταμένο κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, ο κ. Ακάρ επισήμανε: «Σύμφωνα με τη Λωζάννη, 23 νησιά στο Αιγαίο δεν πρέπει να είναι στρατιωτικοποιημένα, όμως 16 απ' αυτά έχουν όπλα και στρατό από πλευράς των γειτόνων μας».

«Σε αυτό το θέμα χρειάζεται προσοχή. Σε ορισμένα από αυτά, οι γείτονες μας οι Έλληνες, σε ανώτερο επίπεδο πραγματοποιούν επισκέψεις με υπερβολικές τελετές», είπε ακόμη ο κ. Ακάρ.

Η απάντηση Ακάρ στην ερώτηση δημοσιογράφου:

Δημοσιογράφος: Η Τουρκία διαθέτει έναν από τους πιο ισχυρούς στρατούς στο ΝΑΤΟ. Αλλά φαίνεται όλο και περισσότερο ότι είναι έτοιμη να ‘βαδίσει στον δικό της δρόμο’. Έχουμε να δούμε περισσότερα επ’ αυτού; Σχεδιάζετε άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλα μέρη;

Akar: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, όπως σας είπα προηγουμένως, είναι να διατηρήσουμε τη δική μας ασφάλεια, τη δική μας άμυνα, την ασφάλεια των συνόρων μας, την ασφάλεια των 83 εκατομμυρίων ανθρώπων μας. Συνεχίζουμε το έργο μας σύμφωνα με τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα. Έχουμε κάποια θέματα με την Ελλάδα. Το γνωρίζετε όλοι. Δεν θέλουμε αυτές οι σχέσεις να είναι επιβλαβείς. Αναζητούμε λύση στα προβλήματά μας μέσω του διαλόγου και των αμοιβαίων συναντήσεων, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για αυτό.

Ωστόσο, δυστυχώς, ορισμένες δηλώσεις που προέρχονται από την Ελλάδα είναι προκλητικές και επιβλαβείς. Λέμε ότι είμαστε υπέρ των εποικοδομητικών συνομιλιών στις συζητήσεις μας. Λέμε ότι η ‘γλώσσα’ είναι σημαντική, πρέπει να είναι σημαντική. Δεν πρέπει να είναι ‘γλώσσα’ μίσους και διακρίσεων. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η ‘γλώσσα’ πρέπει να είναι σύμφωνη με τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Για παράδειγμα, λένε ότι η Τουρκία είναι προκλητική. Αλλά, όταν το εξετάζουμε αντικειμενικά, μπορούμε να πούμε ότι αυτά δεν είναι αλήθεια. Το πιο σημαντικό, καθοριστικό κείμενο μεταξύ των δύο χωρών είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Τι λέει η Συνθήκη της Λωζάνης; Απαριθμεί τα 23 νησιά και λέει ‘Αυτά δεν μπορούν να στρατικοποιηθούν’. Αλλά, τώρα, 16 εξ αυτών στρατικοποιήθηκαν από τον γείτονά μας. Πώς μπορούμε να το εξηγήσουμε αυτό; Γνωρίζετε κάποια χώρα που έχει χωρικά ύδατα 6 μιλίων και 10 μίλια εναέριο χώρο; Έτσι, στο πλαίσιο αυτών των περίεργων καταστάσεων, οι δραστηριότητες εκλαμβάνονται ως παρενόχληση, ως απειλή. Αυτά είναι λάθος. Η αληθινή μας πρόθεση είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων που έχουμε ξεκινήσει μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων συζήτησε αυτά τα θέματα με ειρηνικό τρόπο σε δύο συναντήσεις στην Αθήνα και σε άλλη μία στην Τουρκία. Περιμένουμε την φίλη μας για την τέταρτη συνάντηση. Περιμένουμε να φτάσει η ελληνική στρατιωτική και πολιτική αντιπροσωπεία.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να δοθεί προσοχή σε θέματα ‘γλώσσας’ και πρακτικών. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν μερικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες η κυριαρχία των οποίων ‘είναι υπό συζήτηση’. Θα πρέπει επίσης να δοθεί προσοχή σε αυτά τα ζητήματα. Οι Έλληνες γείτονές μας πραγματοποιούν τελετές και επισκέψεις σε υψηλό επίπεδο σε μερικά από αυτά με υπερβολή και μετατρέποντάς τις σε ‘επίδειξη’. Μην με ρωτάτε τι κάνουν αυτές (οι επισκέψεις) στις σχέσεις. Μερικοί πολιτικοί, πολιτικοί με κοινή λογική, ακαδημαϊκοί, απόστρατοι στρατιωτικοί στην Ελλάδα κάνουν καλές αναλύσεις. Προτείνω στους Έλληνες φίλους μας να ακούσουν τους δικούς τους πολίτες».

Δείτε ΕΔΩ το δημοσίευμα