Quantcast

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την κατάρριψη drone των ΗΠΑ στο Ιράν

Αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε όταν βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τα Στενά του Χορμούζ από ιρανικό πύραυλο εδάφους- αέρος, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι το drone ήταν ένα MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Προς το παρόν δεν είναι γνωστές άλλες λεπτομέρειες, όπως ο χρόνος της κατάρριψης.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, η Northrop Grumman, αναφέρει στον ιστότοπό της ότι το Triton μπορεί να πετάει επί 24 ώρες συνεχώς, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 10 μιλίων και έχει ακτίνα δράσης 8.200 ναυτικών μιλίων.

Nωρίτερα σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης κατέρριψαν «αμερικανικό κατασκοπευτικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος» που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πάντως, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αρχικά διαβεβαίωσαν ότι δεν πετούσε κανένα αεροσκάφος τους στην περιοχή, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Κανένα αεροσκάφος των ΗΠΑ δεν επιχειρούσε στον ιρανικό εναέριο χώρο σήμερα», διαβεβαίωσε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM).