Quantcast

Αν Σοφί Λαπίξ, η Γαλλίδα δημοσιογράφος που «στρίμωξε» τον Μπλίνκεν: «Περιμέναμε περισσότερα, ειδικά από εσάς»

Το Παρίσι επισκέφτηκε Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τον Εμανουέλ Μακρόν όσο και με τον Γάλλο ομόλογό του, στον απόηχο της έντονης αντίδρασης της Γαλλίας απέναντι στη συμφωνία AUKUS. Τα βλέμματα ωστόσο μαγνήτισε μία Γαλλίδα δημοσιογράφος, η οποία δεν δίστασε να ασκήσει σκληρή κριτική στον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

Ο λόγος για τη δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου «France 2», Αν Σοφί Λαπίξ, η οποία εξασφάλισε έναν τετ α τετ με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στα κεντρικά του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, και μπήκε κατευθείαν στο θέμα.

Η Λαπίξ αναφέρθηκε στο διπλωματικό επεισόδιο, επανέλαβε τη φράση του Λεντριάν για «πισώπλατη μαχαιριά» και συνέχισε... «Καταλάβατε πως η Γαλλία αισθάνεται προδομένη από τις ΗΠΑ;» ρώτησε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ η Γαλλίδα δημοσιογράφος σε μια σύντομη συνέντευξη, η οποία ωστόσο διεξήχθη στη γαλλική γλώσσα, με τον Άντονι Μπλίνκεν να μιλάει άπταιστα γαλλικά.

Ο Μπλίνκεν σημείωσε πως καταλαβαίνει τον θυμό της Γαλλίας και δήλωσε ικανοποιημένος που συναντήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Παρίσι με τον ομόλογό του Ζαν Ιβ Λεντριάν, τον οποίο χαρακτήρισε «καλό φίλο».

«Περιμέναμε καλύτερα πράγματα, ειδικά με την αλλαγή της κυβέρνησης, και ειδικά από εσάς» δήλωσε η 49χρονη δημοσιογράφος, προσθέτοντας: «Μιλάτε γαλλικά. Είστε φίλος της Γαλλίας. Περιμέναμε έναν καλύτερο διάλογο».

Από την πλευρά του Μπλίνκεν, ο οποίος μίλησε γαλλικά καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί συνειδητοποιούν ότι «θα μπορούσαν» να τα είχαν πάει καλύτερα σε ό,τι αφορά την επικοινωνία με το Παρίσι». Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι, «πάνω απ' όλα, τείνουμε μερικές φορές να θεωρούμε δεδομένη μια σχέση τόσο σημαντική και βαθιά όσο αυτή μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών».

Ποια είναι η Αν Σοφί Λαπίξ

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Μπορντό κι έχει εργαστεί στο «Bloomberg TV» ως δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, θέση που κατείχε μέχρι το 1999. Τον Σεπτέμβριο του 2006 εντάχθηκε στο γαλλικό δίκτυο «TF1» και τα τελευταία χρόνια ανήκει στο δυναμικό της κρατικής τηλεόρασης «France 2» .

Είναι μητέρα δύο αγοριών από τον πρώτο της γάμο και, πριν από 11 χρόνια, παντρεύτηκε για δεύτερη φορά τον δημοσιογράφο Αρτούρ Σαντούν.

Επί 15 χρόνια έκανε κλασικό μπαλέτο κι αυτό φαίνεται, παρατηρώντας κανείς την άψογη σιλουέτα της. Η μικροκαμωμένη Λαπίξ παίζει τένις δύο φορές την εβδομάδα και κάνει γιόγκα κάθε Σάββατο.