Quantcast

Αναστασιάδης για τις τουρκικές παραβιάσεις: Προσφυγή στη Χάγη για την προστασία των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σε επιβεβαίωση αποκλειστικού ρεπορτάζ του Σίγμα προχώρησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με σημερινές του δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, επιβεβαίωσε ότι έγινε προσπάθεια να επιδοθεί κλήση στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για αμοιβαία προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. 

Κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό, αφού σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ουδείς άνοιξε την πόρτα της τουρκικής πρεσβείας για να παραλάβει την κλήση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τελικά η κλήση απεστάλη με άλλον τρόπο. Ειδικότερα, η Κυπριακή Δημοκρατία επιχείρησε να προχωρήσει σε επίδοση μέσω τηλεομοιότυπου (fax), το οποίο αποτελεί επαρκές αποδεικτικό στοιχείο, στο ενδεχόμενο που η Λευκωσία αποφασίσει να προσφύγει στην Χάγη μονομερώς. Υπογραμμίζεται ότι η κίνηση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι «(προβλέπουμε) στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει. Βεβαίως υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες».

Σημειώνεται ότι για να υπάρξει προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να γίνει από κοινού. Στο ενδεχόμενο που το ένα κράτος αρνείται, τότε, δύναται το δεύτερο κράτος να προχωρήσει σε προσφυγή, αν τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η Λευκωσία.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως θα πρέπει να αναγνωρίζεται και από τα δυο κράτη η δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου.

Διπλωματικοί κύκλοι, οι οποίοι μίλησαν στο ΣΙΓΜΑ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η Χάγη να αποφασίσει υπέρ της Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο, η απόφαση να είναι δεσμευτική για την Τουρκία η οποία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου. Παρόλα αυτά, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί άλλο ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο αύξησης της πίεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τουρκία.