Quantcast

Ανησυχία Μπάιντεν για τους κινεζικούς υπερηχητικούς πυραύλους

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες, Τετάρτη, την ανησυχία του για τους κινεζικούς υπερηχητικούς πυραύλους, λίγες ημέρες μετά μία δημοσιογραφική αναφορά ότι το Πεκίνο προχώρησε μία δοκιμή ενός υπερηχητικού όπλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων καθώς επιβιβαζόταν στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One για ένα ταξίδι στην Πενσυλβάνια, για το αν ο ίδιος ανησυχεί σχετικά με τους κινεζικούς υπερηχητικούς πυραύλους, ο Μπάιντεν απάντησε «Ναι».

Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να ταξιδεύουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας με ταχύτητες μεγαλύτερες της πενταπλάσιας ταχύτητας του ήχου ή περίπου 6.200 χιλιόμετρα την ώρα.

Η εφημερίδα «The Financial Times» ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι η Κίνα προχώρησε σε δοκιμή ενός τέτοιου όπλου τον Αύγουστο. Το όπλο μπηκε σε διαστημική τροχιά, κάνοντας περιστροφή γύρω από τη γη, πριν πετάξει σε χαμηλότερο ύψος εν είδει πυραύλού τύπου κρουζ και τελικά αστοχήσει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, από την πλευρά του, διέψευσε την αναφορά.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε καθώς οι ΗΠΑ και οι παγκόσμιοι ανταγωνιστές τους επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων.

Πρόκειται για την επόμενη γενιά των όπλων που μειώνουν τον παραδοσιακό χρόνο αντίδρασης των αντιπάλων, αλλά και τους αμυντικούς μηχανισμούς τους.

«Τα υπερηχητικά όπλα είναι στρατηγικοί συντελεστές αλλαγής των υφιστάμενων δεδομένων, με δυναμική δραστικής υπονόμευσης της υφιστάμενης στρατηγικής ισορροπίας, όπως τη γνωρίζουμε» δήλωσε τη Δευτέρα, ο γερουσιαστής Άνγκους Κινγκ από το Μέιν, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μείνουν πίσω στην εξέλιξη αυτή ούτε να επιτρέψουν να υπάρξουν τυφλά σημεία στην παρακολούθηση των ανταγωνιστών μας».

Ο Λευκός Οίκος έχει εκδηλώσει τις ανησυχίες του σχετικά με την τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων της Κίνας μέσω «διπλωματικών διαύλων», σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της εκπρόσωπου Τζεν Ψάκι.

Τον Σεπτέμβριο, η αρμόδια υπηρεσία ερευνών του αμερικανικού Πενταγώνου προχώρησε σε επιτυχή δοκιμή ενός υπερηχητικού όπλου, με ταχύτητα μεγαλύτερη από την πενταπλάσια ταχύτητα του ήχου.

Επρόκειτο για την πρώτη επιτυχή δοκιμή ενός τέτοιου όπλου από το 2013.

Εταιρίες, όπως η Lockheed Martin και η Raytheon Technologies, εργάζονται προκειμένου οι ΗΠΑ να αποκτήσουν όπλα υπερηχητικής ταχύτητας.

Τα υπερηχητικά όπλα είναι εν δυνάμει «όπλα εφιάλτες» σύμφωνα με τον Κινγκ. «Οι συνέπειες αυτών των όπλων που αναπτύσσονται από την Κίνα και τη Ρωσία θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές», τόνισε ο ίδιος.