Η ουκρανική διπλωματία εξέφρασε χθες Δευτέρα απογοήτευση για τις δηλώσεις -τις κατηγορίες, κατ’ αυτήν- του επικρινόμενου για φιλορωσική στάση σλοβάκου πρωθυπουργού, κατά την άποψη του οποίου το Κίεβο οφείλει να απομακρύνει από τις τάξεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αυτά που περιέγραψε ως φασιστικά στοιχεία.
Οι δηλώσεις του Ρόμπερτ Φίτσο, του λαϊκιστή σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Σλοβακίας, απηχούν επιχειρήματα της Ρωσίας για τον πόλεμο που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022 εναντίον του μικρότερου γείτονά του, της Ουκρανίας, διακηρυγμένος στόχος του οποίου είναι η «αποναζιστικοποίηση» της.
«Επικρατεί απογοήτευση για τη δήλωση του σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο όσον αφορά τους ουκρανούς στρατιώτες, η οποία αντίκειται στο υπάρχον επίπεδο εμπιστοσύνης και της συνεργασίας ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Σλοβακία», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Ο κ. Φίτσο τόνισε πως «όλοι μιλάμε για τον φασισμό, τον ναζισμό, και παρ’ όλ’ αυτά ανεχόμαστε πως υπάρχουν μονάδες στην Ουκρανία που έχουν πολύ ξεκάθαρο προσδιορισμό, που συνδέονται με κινήματα που θεωρούμε τώρα επικίνδυνα και έχουμε απαγορεύσει».
Η Μόσχα χαρακτηρίζει συχνά ναζί διάφορους ουκρανούς ηγέτες. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά για ανάγκη η Ουκρανία να απαλλαχτεί από τους ναζί από την πρώτη ημέρα της εισβολής.
Η δήλωση του κ. Φίτσο, που μοιάζει να έχει υιοθετήσει τη γραμμή του Κρεμλίνου παρότι ηγείται κράτους μέλους του NATO, περιπλέκει τα πράγματα για τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ζητεί εδώ και καιρό από τη συμμαχία όπλα μακράς εμβέλειας και πράσινο φως για τη χρήση τους στη ρωσική επικράτεια.
Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος το Κίεβο εντείνει τις προσπάθειες για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO -αυτή η τελευταία επιδίωξη χαρακτηρίζεται κόκκινη γραμμή από τη Μόσχα-, ωστόσο ηγέτες όπως ιδίως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αντιτίθενται στο εγχείρημα, αποτρέποντας την ομοφωνία στις Βρυξέλλες.
Η Ρωσία αναφέρεται συχνά στο τάγμα Αζόφ, που έχει υπερεθνικιστικές ρίζες και ιδρύθηκε για να πολεμήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς το 2014.
Η συγκριμένη μονάδα έχει ενσωματωθεί στον ουκρανικό στρατό και, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, τιμάται στην Ουκρανία ιδίως για την αντίσταση που πρόβαλε στην τρίμηνη πολιορκία της Μαριούπολης.