Περίπου 700.000 ευρώ είχε κρύψει στο σπίτι του ο Παντσέρι.
H εφημερίδα Le Soir δημοσίευσε νέο εκτενές ρεπορτάζ, στο οποίο περιγράφει τις κινήσεις των αστυνομικών πριν τη σύλληψη των εμπλεκόμενων, όπως η Εύα Καϊλή, στο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου από το Κατάρ.
H Le Soir καταγράφει λεπτομερώς τις σχέσεις μεταξύ των συλληφθέντων αλλά και το δίκτυο που είχαν δημιουργήσει με τις διαδρομές χρήματος και επιρροής μεταξύ του Κατάρ, του Μαρόκου και του Βελγίου αλλά και τη διακριτική και ταχύτατη αντίδραση των βελγικών Αρχών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι βελγικές αρχές είχαν μπει κρυφά στο σπίτι του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και είχαν εντοπίσει 700.000 ευρώ, τα οποία είχε κρύψει σε διάφορα μέρη, όπως στην ντουλάπα και σε μία βαλίτσα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί περίμεναν μια ημέρα μέχρι ο Παντσέρι να αποχωρήσει από την κατοικία του και στη συνέχεια μπήκαν κρυφά στο οίκημα. Εκεί βρήκαν μια μαύρη βαλίτσα κάτω από κρεβάτι, που περιείχε τέσσερα πακέτα με 380.050 ευρώ, μοιρασμένα σε 7.601 χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.
Επίσης, εντόπισαν άλλα 320.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50, 100 και 200 ευρώ, τα οποία ήταν κρυμμένα μέσα στην ντουλάπα.
Κατόπιν, αφού τράβηξαν τις αποδεικτικές φωτογραφίες που χρειάζονται και συγκέντρωσαν τα στοιχεία που ήθελαν, έφυγαν χωρίς να αφήσουν ίχνη, ενώ λίγο καιρό μετά προχώρησαν στις σχετικές συλλήψεις και τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης.
A lire dans @lesoir:
Espionnage, valises, rendez-vous secrets... l’enquête sur la corruption au Parlement européen reconstituéehttps://t.co/gFnmwq0PuL
Ce récit détaillé s’appuie sur une série de témoignages d’insiders et de documents pic.twitter.com/GNNFkKCbsC
— Le Soir (@lesoir) January 11, 2023
Συμπληρωματική κατάθεση από την Εύα Καϊλή
Την ίδια ώρα, στις 19 Ιανουάριου αναμένεται η απόφαση για την παράταση ή μη της κράτησης της Εύας Καϊλή στις φυλακές. Η ίδια κλήθηκε για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο για συμπληρωματική κατάθεση στις βελγικές αρχές.
Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας, η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου θα απολογηθεί στο τέλος του μήνα. «Ή 19 ή 20 θα γίνει η ακρόαση», ανέφερε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Η Μαρία Αρενά παραιτήθηκε από πρόεδρος της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Παράλληλα, η Βελγίδα ευρωβουλευτής από το κόμμα των Σοσιαλιστών, Μαρί Αρενά, παραιτήθηκε σήμερα από την προεδρία της υποεπιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως μετέδωσε το βελγικό πρακτορείο Belga.
H Μαρί Αρενά δήλωσε ότι αποφάσισε να αποχωρήσει οριστικά από την προεδρία της επιτροπής, ενώ είχε ήδη αποσυρθεί από τα καθήκοντά της στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ και το Μαρόκο.
Σε αντίθεση με τον συνάδελφό της, τον Βέλγο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, οι βελγικές αρχές δεν αιτήθηκαν την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Μαρί Αρενά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Οι βελγικές αρχές δεν ζήτησαν την άρση της βουλευτικής ασυλίας μου, ενώ ούτε το γραφείο μου ούτε το σπίτι μου έχουν ερευνηθεί και δεν έχω ανακριθεί με κανέναν τρόπο από τη δικαιοσύνη», ανέφερε η Μαρί Αρενά στο πρακτορείο Belga.
Η Βελγίδα ευρωβουλευτής δεν κατηγορείται για διαφθορά, ωστόσο το όνομά αναφέρεται τακτικά στα βελγικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως λόγω των στενών επαφών που διατηρούσε με τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι προφυλακισμένος με την κατηγορία του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Politico, η Μαρί Αρενά παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ της παρείχε το ταξίδι και τη διαμονή της στη Ντόχα, τον Μάιο του 2022, ενώ η ίδια παρέλειψε να ενημερώσει για λόγους διαφάνειας, την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωβουλής. Στο ταξίδι της αυτό στη Ντόχα, η Αρενά συμμετείχε σε συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Ένας άλλος παρευρισκόμενος ήταν ο κατηγορούμενος και προφυλακισθείς για την υπόθεση Qatargate, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνγκα, του οποίου το ταξίδι και τη διαμονή παρείχε επίσης το Κατάρ.
Η «φιλική σχέση» της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το Κατάρ δεν ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, τονίζει το Politico. Στην πραγματικότητα, πηγαίνει πίσω στην εποχή που ο Παντσέρι ήταν πρόεδρός της επιτροπής (από το 2017 ως το 2019), κατά την οποία έκανε ειδική συμφωνία με το Κατάρ. Η Μαρί Αρενά τον διαδέχθηκε στην προεδρία της επιτροπής, όταν ο Παντσέρι αποχώρησε από τα καθήκοντά του.