Αποχαιρετισμός στην Μέρκελ με στρατιωτικές τιμές: Η ιστορική τελετή - Βίντεο

Η Γερμανία αποχαιρετά την Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια στην κορυφή της καγκελαρίας. 

Το λεγόμενο “Großer Zapfenstreich” είναι η υψηλότερη στρατιωτική τελετή στη Γερμανία και συνοδεύεται από λαμπαδηδρομία, στρατιώτες που παίζουν μουσική και βαδίζουν με ακρίβεια ρολογιού.

«Τα 16 χρόνια ως καγκελάριος της Γερμανίας ήταν γεμάτα γεγονότα - συχνά πολύ μεγάλες προκλήσεις - πολιτικά αλλά και ανθρώπινα», δήλωσε εμφανώς συγκινημένη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τελετής που διοργανώθηκε προς τιμήν της από τις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις και κάλεσε τους Γερμανούς «να βλέπουν τον κόσμο και από την σκοπιά των άλλων».

Στην τελετή του «Μεγάλου Σιωπητηρίου», που έχει τις ρίζες της στον 16ο αιώνα και επιφυλάσσεται μόνο για ομοσπονδιακούς προέδρους, καγκελάριους και υπουργούς 'Αμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, υπό το φως των πυρσών και τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας, είπαν «αντίο» στην καγκελάριο, η οποία την επόμενη εβδομάδα αποχωρεί από την Καγκελαρία έπειτα από τέσσερις θητείες. 

Παρουσία του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, του επόμενου καγκελάριου Όλαφ Σολτς και άλλων επισήμων - αισθητά λιγότερων από ό,τι συνηθίζεται, λόγω της πανδημίας - η 'Αγγελα Μέρκελ ευχαρίστησε τους Γερμανούς για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό της και τους κάλεσε να προσεγγίζουν τη ζωή «με ελαφρότητα καρδιάς» και να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας τους. «Πολλές κρίσεις έδειξαν τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας», σημείωσε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε ειδικά στην πανδημία του κορονοϊού, η οποία «έδειξε πόσο σημαντική είναι πραγματικά η εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία, στην επιστήμη και στον δημόσιο διάλογο».

Η δημοκρατία, συνέχισε, «βασίζεται επίσης στην εμπιστοσύνη, στην αλληλεγγύη, στο να ακούμε ο ένας τον άλλον και ακόμη στα γεγονότα». «Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω στο μέλλον να κοιτάζετε τον κόσμο και από την σκοπιά των άλλων», είπε χαρακτηριστικά.

Οι μουσικές της επιλογές εξέπληξαν τους μουσικούς της στρατιωτικής μπάντας, καθώς το κομμάτι punk μουσικής της Nina Hagen και της Hildegard Knef δεν υπήρχαν στις παρτιτούρες της Ορχήστρας Bundeswehr. “Είναι ωραίο που ακούστηκε και κάτι αστείο” είπε ο συνθέτης του τραγουδιού της Hagen, Michael Heubach, στην BILD.

Όταν ακούστηκε το κομμάτι της Knef, “For me it should rain red roses” η Μέρκελ έδειξε να προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Το τρίτο μουσικό θέμα που ζήτησε η απερχόμενη καγκελάριος ήταν ο ύμνος “Μεγάλε Θεέ, σε δοξάζουμε”.

Η ίδια επέλεξε η τελετή να πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του υπουργείου 'Αμυνας, έδρα του Αυτοκρατορικού Γερμανικού Ναυτικού το 1914, αρχηγείο αργότερα των Γερμανών αξιωματικών που επιχείρησαν να ανατρέψουν τον Αδόλφο Χίτλερ τον Ιούλιο του 1944. Οι επικεφαλής του σχεδίου εκτελέστηκαν εκεί και στο σημείο βρίσκεται σήμερα μνημείο για τη γερμανική αντίσταση.

Μέρκελ: Αισθάνομαι ταπεινοφροσύνη και ευγνωμοσύνη

Δεν ήταν εύκολο αυτήν τη συγκίνηση να την κρύψει όταν ξεκίνησε την ομιλία της. “Νιώθω ευγνωμοσύνη και ταπεινοφροσύνη. Ταπεινοφροσύνη μπροστά στην καγκελαρία, ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη. Πάντα γνώριζα ότι η εμπιστοσύνη είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην πολιτική. Κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι και σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Τα 16 χρόνια ως Ομοσπονδιακή Καγκελάριος ήταν γεμάτα γεγονότα και συχνά πολύ προκλητικά. Με προκαλούσαν πολιτικά και προσωπικά και ταυτόχρονα με γέμιζαν πάντα τόνισε και πρόσθεσε:

“Τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας ειδικότερα έδειξαν πόσο σημαντική είναι η εμπιστοσύνη στην πολιτική, στην επιστήμη και στον κοινωνικό λόγο – αλλά και πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι.

Άνγκελα Μέρκελ

Η δημοκρατία μας ευδοκιμεί όταν έχει κάποιος την ικανότητα να κάνει αυτοκριτική και να βελτιώνεται. Ζει από την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη, και ακόμη περισσότερο από την εμπιστοσύνη στα δεδομένα και από το γεγονός ότι όταν απορρίπτεται η επιστημονική γνώση, τότε διαδίδονται θεωρίες συνωμοσίας και ταραχές.

 

Θα ήθελα να σας προτρέψω να βλέπετε πάντα τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου στο μέλλον και επίσης να αντιλαμβάνεστε τις μερικές φορές άβολες και αντιφατικές προοπτικές του άλλου ατόμου και να εργάζεστε για την εξισορρόπηση των συμφερόντων. Είμαι επίσης ευγνώμων για μια κουλτούρα πολιτικού διαλόγου για την οποία μας ζηλεύουν πολλά άλλα έθνη. Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε καλά το μέλλον, αν δεν πηγαίνουμε στη δουλειά με δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, απαισιοδοξία, (…), αλλά με ευτυχία στην καρδιά μας.

Είναι αυτή η ευτυχία στην καρδιά μου που εύχομαι σε όλους μας και, μεταφορικά, και στη χώρα μας για το μέλλον” είπε συγκεκριμένα η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι μόνο η δεύτερη γυναίκα που τιμάται από την Bundeswehr με μια ιστορική τελετή. Η πρώτη ήταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όταν αποχώρησε από τη θέση της ομοσπονδιακής υπουργού Άμυνας τον Αύγουστο του 2019.

Επίσης είναι η τρίτη καγκελάριος που δέχεται αυτή την τιμή. Ο Χέλμουτ Κολ, Καγκελάριος από το 1982 έως το 1998, ήταν ο πρώτος και η τελετή είχε πραγματοποιηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη Ρηνανία - Παλατινάτο, σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Αντίστοιχα, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, Καγκελάριος από το 1998 έως το 2005, είχε επιλέξει η τελετή να πραγματοποιηθεί στον τόπο καταγωγής του, το Ανόβερο. Ο Χέλμουτ Κολ είχε αφιερώσει την ομιλία του στη σημασία της ειρήνης και της ελευθερίας και στην ευρωπαϊκή ιδέα, ενώ ο κ. Σρέντερ είχε επιλέξει να μην μιλήσει.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, αυτή είναι και μια από τις σπάνιες φορές που η κυρία Μέρκελ, η πρώτη καγκελάριος από την πρώην Ανατολική Γερμανία, επιτρέπει στον κόσμο να διακρίνει κάποια νοσταλγία για τη χώρα που μεγάλωσε - ή έστω μια πιο ανάλαφρη, με χιούμορ, πλευρά του εαυτού της. Κληθείσα να εξηγήσει την επιλογή της, η καγκελάριος δήλωσε νωρίτερα σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «τα νιάτα μου ήταν στην ΛΔΓ και το τραγούδι ήταν στο αποκορύφωμα της νιότης μου» - επιπλέον, διαδραματίζεται στην περιοχή, η οποία ήταν αργότερα η εκλογική της περιφέρεια.

Το παράδοξο είναι ότι η 'Αγγελα Μέρκελ και η Νίνα Χάγκεν είχαν γνωριστεί πριν από 30 χρόνια σε τηλεοπτική εκπομπή, με την τραγουδίστρια να ξεσπά τότε: «Βαρέθηκα τα ψέματά σου, την υποκρισία σου». Φαίνεται πάντως ότι η απερχόμενη καγκελάριος μάλλον την έχει έκτοτε συγχωρήσει. Η ίδια η Νίνα Χάγκεν, όταν έγινε γνωστή η επιλογή του τραγουδιού της, σε ανάρτησή της δήλωσε ξαφνιασμένη και εξήγησε ότι η καγκελάριος ίσως να μην γνωρίζει ότι ο στιχουργός, Κουρτ Ντέμερ, θεωρείτο «κρατικός ποιητής» της ΛΔΓ και αργότερα κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση 200 παιδιών και αυτοκτόνησε στη φυλακή κατά τη διάρκεια της δίκης του.