Quantcast

Αύξηση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα, εν μέσω αισιοδοξίας ότι οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας θα χαλαρώσουν και ελπίδων ότι οι μεγάλες οικονομίες θα λάβουν μέτρα στήριξης για να αποφύγουν μία ενδεχόμενη οικονομική ύφεση που θα έπληττε τη ζήτηση πετρελαίου.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ σημείωνε άνοδο 25 σεντς στα 59,99 δολάρια το βαρέλι στις 12.04 (ώρα Ελλάδας), ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού αυξανόταν 19 σεντς στα 56,40 δολάρια.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν παράταση της προθεσμίας για την αγορά από την κινεζική εταιρεία Huawei Technologies εξαρτημάτων από αμερικανικές εταιρείες, στέλνοντας σήμα μίας ελαφριάς χαλάρωσης της εμπορικής σύγκρουσης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

 Οι φόβοι ενός πλήρους εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας έχουν επηρεάσει αρνητικά το κλίμα τους τελευταίους μήνες. Το ράλι των αγορών μετοχών σε όλο τον κόσμο, λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι οι μεγάλες οικονομίες θα λάβουν μέτρα κατά της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, στήριξε επίσης τις τιμές του αργού.

Το νέο επιτόκιο αναφοράς της Κίνας καθορίστηκε ελαφρά χαμηλότερα σήμερα, ενώ η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τον κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και θα αναλάβει νέο χρέος για να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη ύφεση.

Μία επίθεση με drone το Σαββατοκύριακο, την οποία εξαπέλυσε η ομάδα Χούτι της Υεμένης σε πετρελαιοπηγή της Ανατολικής Σαουδικής Αραβίας, έδωσε επίσης στήριξη στις τιμές του πετρελαίου. Η επίθεση προκάλεσε μία περιορισμένη πυρκαγιά σε εργοστάσιο αερίου αλλά δεν είχε επίπτωση στην παραγωγή πετρελαίου, δήλωσε η σαουδαραβική εταιρεία Aramco.

Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να συμπιέζονται από έκθεση του ΟΠΕΚ που προκάλεσε ανησυχίες για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Οι μεσίτες παρακολουθούν, επίσης, για ενδείξεις έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ αποκάλεσαν ατυχή την αποδέσμευση ενός ιρανικού τάνκερ που βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ του Ιράν και της Ουάσιγκτον.