Quantcast

AUKUS: Οργή στη Γαλλία για την ακύρωση του deal για τα υποβρύχια - Τι απαντά η Αυστραλία - Εξομάλυνση επιδιώκει ο Τζόνσον

Οργισμένη είναι η Γαλλία με την Αυστραλία για την απόφαση να ακυρώσει την παραγγελία γαλλικών υποβρυχίων μετά τη συμφωνία AUKUS της Καμπέρα με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, με τον ανακληθέντα πρέσβη της χώρας να δηλώνει «εξαπατημένος».

Ο Ζαν Πιερ Τεμπό κλήθηκε στο Παρίσι για διαβουλεύσεις στον απόηχο της ανακοίνωση της σύμπραξης AUKUS, που προβλέπει τη χορήγηση τεχνολογίας πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ και Βρετανία στην Αυστραλία.

Η Αυστραλία έχει ήδη αποδείξει τη δέσμευσή της προς τη Γαλλία μέσω της θυσίας των στρατιωτών της στη διάρκεια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, εκτίμησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αυστραλίας Μπάρναμπι Τζόις, κινδυνεύοντας να επιδεινώσει την κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Η απόφαση της Καμπέρα να ακυρώσει αυτό το συμβόλαιο, ύψους 56 δισεκ. ευρώ, για την παροχή στην Αυστραλία 12 υποβρυχίων με κινητήρα ντίζελ επιλέγοντας αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια έχει προκαλέσει την οργή του Παρισιού.

“Η Αυστραλία δεν έχει ανάγκη να αποδείξει τη δέσμευσή της, τη φιλία της και την επιθυμία της να προστατεύσει την ελευθερία και την ισότητα της Γαλλίας”, τόνισε ο Τζόις.

“Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί σκοτώθηκαν στο γαλλικό έδαφος ή σκοτώθηκαν για να προστατεύσουν το γαλλικό έδαφος (…) στη διάρκεια του Α’ και του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου”, πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά του αντιπροέδρου της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι πιθανό να επιδεινώσουν τις σχέσεις της χώρας με τη Γαλλία.

Μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης του συμβολαίου για την αγορά των υποβρυχίων και τη σύναψη ενός συμφώνου μεταξύ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, του AUKUS, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακάλεσε τους πρεσβευτές της Γαλλίας από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Το Παρίσι κατηγόρησε εξάλλου τις δύο χώρες για “ψέματα” και για “σοβαρή διάρρηξη της εμπιστοσύνης”.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, λέγοντας ότι ενήργησε σκεπτόμενος το εθνικό συμφέρον της Αυστραλίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει μέσα στα επόμενα 24ωρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της διπλωματικής κρίσης. Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, που πλήττεται άμεσα από τη συμφωνία ΑUCUS, Γκαμπριέλ Ατάλ, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ότι η τηλεφωνική επικοινωνία θα λάβει χώρα «τα επόμενα λίγα 24ωρα» κατόπιν σχετικού αιτήματος του Μπάιντεν.

«Το διακύβευμα εν προκειμένω, σ’ αυτή την κρίση, είναι στρατηγικό ζήτημα πριν από εμπορικό», τόνισε ο Ατάλ, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία είναι ισχυρός παίκτης στη ζώνη Ινδικού-Ειρηνικού, καθώς διαθέτει υπερπόντιες κτήσεις, υπηκόους και στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Το Σάββατο το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, επιτέθηκε κατά της Αυστραλίας και των ΗΠΑ μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2. «Μας είπαν ψέματα, υπήρξε μια διπροσωπία, μια μεγάλη ρήξη εμπιστοσύνης, μια περιφρόνηση», είπε, αναφερόμενος έμμεσα σε δημοσιεύματα ότι οι δύο χώρες απέκρυψαν μήνες διαπραγματεύσεων από τη Γαλλία.

Ο Tζόνσον επιδιώκει εξομάλυνση με τη Γαλλία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως θα επιδιώξει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία μετά την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που σύναψαν η χώρα του, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία με συνέπεια να ακυρωθεί σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών στρατιωτικών υποβρυχίων από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, εξοργίζοντας το Παρίσι, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη σχέση μας με τη Γαλλία», διαβεβαίωσε ο κ. Τζόνσον δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην πτήση του προς τη Νέα Υόρκη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Μίλησε για «αγάπη» των Βρετανών για τη Γαλλία που είναι, κατ’ αυτόν, «αδύνατο να ξεριζωθεί».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν «πολύ φιλική σχέση» με «τεράστια σημασία», επέμεινε, σύμφωνα με το Press Association.

Η συμφωνία των τριών κρατών, ξεκάθαρα με στόχο να αντιμετωπιστεί η Κίνα, σήμανε την ακύρωση της σύμβασης 56 δισεκ. ευρώ για την απόκτηση ενός στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων και την αναγγελία προγράμματος για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

Η συμφωνία –η λεγόμενη AUKUS– «δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί» τη Δύση και «ιδίως τους γάλλους φίλους μας», υπογράμμισε ο κ. Τζόνσον, επιχειρηματολογώντας εξάλλου πως δεν προβλέπει τον «αποκλεισμό» άλλων χωρών.

Η αγανάκτηση στο Παρίσι είναι τέτοια που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε στην –άνευ προηγουμένου– χειρονομία να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της Γαλλίας στην Καμπέρα και στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις. Ο γάλλος πρεσβευτής στο Λονδίνο δεν ανακλήθηκε απλούστατα διότι το Παρίσι γνώριζε ήδη πως η Βρετανία ενεργεί με «καιροσκοπισμό», σχολίασε δηκτικά η γαλλική διπλωματία.

Ο κ. Μακρόν θα συζητήσει «τις προσεχείς ημέρες» με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, κατά τον εκπρόσωπο της κυβέρνησής του Γκαμπριέλ Ατάλ.

Προγραμματισμένη συνάντηση αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στη γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί και τον βρετανό ομόλογό της Μπεν Γουάλας ακυρώθηκε με απόφαση του Παρισιού.

B.Κορέα: Η συμφωνία μπορεί να πυροδοτήσει «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών»

Η νέα συμμαχία στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού και η σύμβαση που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία για την προμήθεια υποβρυχίων ίσως πυροδοτήσει «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών» στην περιοχή, έκρινε σήμερα η Βόρεια Κορέα.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη πως συνάπτουν νέα εταιρική στρατηγική σχέση για την αντιμετώπιση της Κίνας, τη λεγόμενη AUKUS, που περιλαμβάνει την προμήθεια αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικούς κινητήρες στην Καμπέρα, βγάζοντας εκτός παιγνιδιού τη Γαλλία.

Η απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων και να προτιμήσει αμερικανικά προκάλεσε αγανάκτηση στο Παρίσι.

«Πρόκειται για ενέργειες εξαιρετικά ανεπιθύμητες και επικίνδυνες που μπορεί να διαταράξουν τη στρατηγική ισορροπία στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού και να πυροδοτήσουν κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, το KCNA.

Η συμφωνία «δείχνει» ότι οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος «ένοχος» για το ότι «τίθεται σε κίνδυνο το διεθνές σύστημα μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», κατά την ίδια πηγή.

Την Τετάρτη, η εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα στη θάλασσα ακολουθήθηκε μερικές ώρες μετά από την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο της Νότιας Κορέας. Η χώρα αυτή έγινε η έβδομη που διαθέτει τέτοια τεχνολογία αιχμής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ουάσινγκτον, σύμμαχος της Σεούλ, «καταδίκασε» τις εκτοξεύσεις της Πιονγκγιάνγκ, που έγιναν «κατά παραβίαση αρκετών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και εγείρουν «απειλή για τους γείτονες» της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται πολλές διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Οι συνομιλίες για τα προγράμματα αυτά με την Ουάσινγκτον τελούν σε αναστολή μετά την αποτυχία της συνόδου στο Ανόι τον Φεβρουάριο του 2019 με τη συμμετοχή του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του τότε αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.