Quantcast

Αυστρία: Διαφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων για την πρόσβαση στην αυστριακή ιθαγένεια

Διαφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία, το Λαϊκό και τους Πράσινους, προκαλεί το ζήτημα της ευκολότερης πρόσβασης στην αυστριακή ιθαγένεια που εγείρει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, το οποίο ηγείτο όλων των αυστριακών κυβερνήσεων από το 1970 μέχρι το 2017 - με εξαίρεση την δεξιά-ακροδεξιά διακυβέρνηση μεταξύ 2000 και 2006.

Σαφώς υπέρ μιας τέτοιας χαλάρωσης τάσσεται ο αντικαγκελάριος (αντιπρόεδρος) της κυβέρνησης και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ και σκέφτεται επίσης μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τον κυβερνητικό εταίρο του, το Λαϊκό Κόμμα, του οποίου όμως ο αρχηγός και ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, απορρίπτει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

"Νομίζω ότι είναι σωστό, άνθρωποι που ζουν στην Αυστρία εδώ και πέντε ή έξι χρόνια να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα", δήλωσε το Σαββατοκύριακο, ενόψει και του Συνεδρίου των Πράσινων στο Λιντς, ο Βέρνερ Κόγκλερ παραπέμποντας εκ νέου στη θετική θέση που έχει ήδη εκφράσει το κόμμα του.

Επίσης, κατά την άποψή του, "έχει νόημα" μία συζήτηση για την ιθαγένεια για ανθρώπους που γεννήθηκαν στην Αυστρία, και μπορεί επ' αυτού να μην υπάρχει αναφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμα, ωστόσο, όπως σημείωσε, "ίσως αυτό να είναι θέμα για επόμενες διαπραγματεύσεις" - προφανώς με τον κυβερνητικό του εταίρο, το Λαϊκό Κόμμα.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο, επαναλάμβανε το "όχι" σε τέτοιες προτάσεις, που έχουν ήδη διατυπώσει οι προερχόμενοι από το Λαϊκό Κόμμα του, ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ και η υπουργός Ένταξης Σουζάνε Ράαμπ.

"Η υπηκοότητα είναι ένα υψηλό αγαθό. Μόνον το να βρίσκεσαι εδώ δεν είναι αρκετό. Το Λαϊκό Κόμμα αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει υποβάθμιση της ιθαγένειας", αναφέρει ο καγκελάριος σε γραπτή δήλωση του προς το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

"Δεν είναι δυνατόν οι εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν έρθει εδώ ως πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια να γίνουν πολίτες, και αυτό, ανεξάρτητα από το αν ενσωματώνονται ή όχι, η ένταξη πρέπει να επιτευχθεί μέσω των επιδόσεων, και η υπηκοότητα πρέπει να κερδίζεται", υπογραμμίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Δριμεία ήταν η τοποθέτηση στη σχετική συζήτηση, από την πλευρά του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, της αντιπολίτευσης, με τον μελλοντικό του αρχηγό και νυν κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Χέρμπερτ Κικλ να διατείνεται ότι "το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι Πράσινοι είναι τώρα πλέον τα κόμματα που θέλουν την κατάργηση της Αυστρίας".

"Εκείνος που θέλει να δωρίσει την αυστριακή υπηκοότητα έπειτα από έξι χρόνια σε μετανάστες και σε παιδιά αυτόματα με τη γέννησή τους, διαπράττει προδοσία εναντίον του αυστριακού λαού", τόνιζε χαρακτηριστικά ο θεωρούμενος ως εκπρόσωπος της σκληροπυρηνικής πτέρυγας των Ελευθέρων, Χέρμπερτ Κικλ.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε απαιτήσει την περασμένη Τετάρτη, 9 Ιουνίου, μία ευκολότερη πρόσβαση στην αυστριακή ιθαγένεια, προτείνοντας, μετά από έξι χρόνια νόμιμης διαμονής στην Αυστρία, να υπάρχει νομικό δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας - εφόσον πληρούνται όλα τα άλλα κριτήρια.

Οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες ζητούσαν επίσης να προστεθεί ένα στοιχείο της "αρχής του τόπου γέννησης" στον νόμο περί ιθαγένειας, δηλαδή ένα παιδί που γεννιέται στην Αυστρία θα πρέπει να λαμβάνει αυτόματα την ιθαγένεια κατά τη γέννηση, εάν τουλάχιστον ένας γονέας έχει διαμείνει νόμιμα στην ομοσπονδιακή επικράτεια για πέντε χρόνια.