Quantcast

Αυστρία: Για τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αλλάζουν οι κανόνες εισόδου, η οποία διευκολύνεται πλέον σημαντικά

Από σήμερα, Πέμπτη, η Αυστρία άλλαξε τους κανόνες εισόδου για χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και έτσι το πιστοποιητικό εμβολιασμού, Cov, ή ανάρρωσης από τη νόσο, ή πρόσφατου αρνητικού τεστ, αρκεί πλέον για είσοδο και από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο.

Οι τρεις χώρες είναι από σήμερα στην πράσινη λίστα, στην οποία βρίσκονται τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), στην οποία είναι επίσης από την προηγούμενη εβδομάδα τόσο η Σερβία όσο και η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία. Ο κατάλογος των χαρακτηριζόμενων στην Αυστρία "πράσινων χωρών" περιλαμβάνει επίσης την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπρουνέι, την Ιορδανία και το Κατάρ.

Όλες οι χώρες της ΕΕ και της ΕΖΕΣ καθώς και οι μη ευρωπαϊκές χώρες ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, η κινεζική ειδική διοικητική περιοχή Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ περιλαμβάνονται στη λίστα από την προηγούμενη εβδομάδα, και οι εισερχόμενοι από αυτές τις χώρες δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώσουν ένα έντυπο εισόδου ("Pre-Travel-Clearance").

Μία αυστηροποίηση υπάρχει στην περίπτωση της Ρωσίας, η οποία μέχρι τώρα ταξινομούνταν με πορτοκαλί χρώμα, πράγμα που σήμαινε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να εισέλθουν στη χώρα (14 ημέρες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό ή 14 ημέρες μετά τη μία δόση για όσους έχουν αναρρώσει) .

Σήμερα, η Ρωσία βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με "κόκκινες" χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική για τις οποίες ισχύει ότι κατά την είσοδο τους στην Αυστρία οι επισκέπτες που προέρχονται από αυτές μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα δέκα ημερών, η οποία μπορεί να μειωθεί μετά από πέντε ημέρες, έπειτα από νέο αρνητικό τεστ.

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών είχε προχωρήσει την 1η Ιουλίου σε άρση της παγκόσμιας ταξιδιωτικής προειδοποίησης που είχε το ίδιο εκδώσει πριν από 15 μήνες λόγω του κορονοϊού.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι μόνον μερικές περιοχές με παραλλαγή ιών όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Ινδία και η Μεγάλη Βρετανία είναι τώρα στο "κόκκινο".

Με την άρση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης, πλήρως απελευθερωμένη από την 1η Ιουλίου ήταν η είσοδος από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης από τα τρία κράτη των Δυτικών Βαλκανίων - τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ενώ, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, οι περισσότερες από τις μη ευρωπαϊκές χώρες θα άλλαζαν από "κόκκινο" σε "πορτοκαλί".

Για την είσοδο στην Αυστρία από χώρες με πορτοκαλί χρώμα απαιτείται πλήρης εμβολιασμός κατά του κορονοϊού ή ανάρρωσης από τη νόσο (το καθένα μετά από χρονικό διάστημα 14 ημερών).

Η πράσινη λίστα περιλαμβάνει από την 1η Ιουλίου επίσης ορισμένες μη ευρωπαϊκές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊλάνδη.