Αυστρία-κορωνοϊός: Δεν θα γίνονται έλεγχοι για τήρηση των μέτρων σε ιδιωτικούς χώρους, δηλώνει ο υπουργός Υγείας

Δεν θα διενεργούνται έλεγχοι σε μη δημόσιους χώρους ως προς την τήρηση των μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, διαβεβαίωναν σε σημερινές δηλώσεις τους στη Βιέννη, ο προερχόμενος από το συγκυβερνών κόμμα των Πράσινων, Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ και ο Άουγκουστ Βέγκινγκερ, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, το οποίο ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού.

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να διενεργούμε ελέγχους στον ιδιωτικό χώρο», τόνισε ο Ρούντολφ 'Ανσομπερ σε συνέντευξη Τύπου με θέμα την μεταρρύθμιση της περίθαλψης, ενώ από την πλευρά του ο Άουγκουστ Βέγκινγκερ παρατήρησε πως "θα ήταν καλύτερο να κάνουμε έκκληση για την προσωπική ευθύνη των ανθρώπων".

Ερωτηθείς για τις τοποθετήσεις σχετικά με τους ελέγχους από την πλευρά νομικών του Υπουργείου του, οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι δυνατό, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι "δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο, ανεξάρτητα από το εάν είναι νομικά δυνατό ή όχι", και ο ίδιος πιστεύει επίσης ότι "είναι επίσης πολιτικά σημαντικό να διατηρηθεί ιδιωτική, η ιδιωτική σφαίρα των ανθρώπων".

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, σήμερα το απόγευμα, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού στην Αυστρία ανερχόταν σε 19.910, ο οποίος εμφανίζει, όπως διευκρινιζόταν σχετικά, ένα άλμα, καθώς περίπου 2.000 άτομα που είχαν ήδη αναρρώσει δεν έχουν εγγραφεί ακόμη στο νέο σύστημα

Επιπλέον, οι νέες περιπτώσεις δεν αντιστοιχίζονται πλέον στον χρόνο εγγραφής, αλλά στην ημερομηνία της εργαστηριακής διάγνωσης, η οποία μπορεί να είχε λάβει χώρα νωρίτερα. Αυτό καθιστά την καμπύλη της πορείας της επιδημίας ακριβέστερη, αλλά αλλάζει τον αριθμό των νέων μολύνσεων το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, που χρησιμεύει ως χαρακτηριστική τιμή, και η οποία εξακολουθεί να κοινοποιείται κάθε πρωί από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας και που σήμερα ήταν 1.524.

Πιο σημαντικός, ωστόσο, θεωρείται ο αριθμός των θετικά διαγνωσμένων περιπτώσεων τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους (επίπτωση 7 ημερών), που βρίσκεται τώρα στις 114,5.

Από την έναρξη της πανδημίας στην Αυστρία έχουν καταγραφεί συνολικά 68.414 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα, 889 άνθρωποι νοσηλεύονται σήμερα σε νοσοκομείο και από αυτούς οι 145 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 927 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό.