Quantcast

Αυστρία-κορωνοϊός: Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει «ανταμοιβές» για τον εμβολιασμό

Η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων δεν σχεδιάζει επί του παρόντος κανένα είδος «ανταμοιβής», με τη μορφή κουπονιών ή παρόμοιων καρτών προπληρωμής, για να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να κάνουν εμβολιασμό, όπως είχε προταθεί νωρίτερα σήμερα από τον Αυστριακό Σύνδεσμο Εμπορίου για τη διάθεση ενός κουπονιού αξίας 50 ευρώ.

Μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς εμφανίστηκε το μεσημέρι επιφυλακτικός ως προς το εάν θα ήταν σωστό να υπάρξει κάποια ανταμοιβή για εκείνους που εμβολιάζονται, ενώ, από την πλευρά του, ο προερχόμενος από τους Πράσινους υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν σημείωσε ότι "το καλύτερο κίνητρο είναι η ενημέρωση".

Όπως τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, οι φορολογούμενοι χρηματοδοτούν ούτως ή άλλως μεγάλο αριθμό χαμηλού κόστους ή και δωρεάν προσφορών, από τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ έως τους εμβολιασμούς, για τους οποίους δεν καταβάλλεται κανένα ποσό.

Επιπλέον υποστηρίζονται τοπικές δημιουργικές ιδέες για το πώς θα παρακινηθούν οι πολίτες, όπως πρόσφατα σε μια περιοχή του ομόσπονδου κρατιδίου της 'Ανω Αυστρίας με τον εμβολιασμό όσων επισκέπτονται ένα κατάστημα εστίασης.

Όπως ανέφερε ο καγκελάριος, η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι η επικείμενη περαιτέρω χαλάρωση είναι δικαιολογημένη και πως "την 1η Ιουλίου μπορούμε τελικά να πραγματοποιήσουμε περαιτέρω βήματα ανοίγματος με καθαρή συνείδηση".

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι οι ανησυχίες του πληθυσμού λόγω της πιο μεταδοτικής παραλλαγής "Δέλτα" θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και αυτό που καθορίζει η κυβέρνηση είναι μόνο ελάχιστες προδιαγραφές και τα επί μέρους εννέα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν πάντα, από την πλευρά τους, να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα.

Όποιος μπορεί να αποδείξει τουλάχιστον έναν εμβολιασμό "ή ότι πρόκειται να εμβολιαστεί πρέπει να λάβει κουπόνι το οποίο να μπορεί να εξαργυρωθεί σε όλες τις εταιρείες και επιχειρήσεις στην Αυστρία", ήταν η πρόταση που είχε διατυπώσει νωρίτερα σήμερα ο Σύνδεσμος Εμπορίου.