Quantcast

Β. Ματβιένκο: Δεν έχω καμία σχέση με τις απολύσεις δημοσιογράφων στην εφημερίδα Kommersant

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), Βαλεντίνα Ματβιένκο, δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις μαζικές απολύσεις δημοσιογράφων στην εφημερίδα Kommersant που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.

Οι προσαγωγές έγιναν εξαιτίας ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου στο οποίο γίνονταν λόγος για ενδεχόμενη παραίτηση της από το αξίωμα που κατέχει στο οποίο θα την διαδεχόταν ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Κατασκοπείας της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν. Με τις δηλώσεις της θέλησε να θέσει τέλος στις φήμες που την ήθελαν, ως τον άνθρωπο που ζήτησε την απόλυση των δημοσιογράφων της εφημερίδας, επειδή στο άρθρο τους έκαναν αναφορά στο όνομα της.

«Ποτέ δεν τηλεφώνησα σε κανέναν, δεν άσκησα πιέσεις. Αυτό το γνωρίζουν στην κοινότητα των δημοσιογράφων, το γνωρίζουν οι διευθυντές των μέσων ενημέρωσης και μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Αυτό δεν είναι το στιλ μου...» δήλωσε η Ματβιένκο , προσθέτοντας ότι «έτσι συμπεριφέρονται τα υστερικά άτομα. Δεν ανήκω σ’ αυτά. Δεν πήρα κανέναν τηλέφωνο και σ’ αυτή την περίπτωση. Δεν πήρα τηλέφωνο, δεν πίεσα κανέναν και το δηλώνω αυτό υπεύθυνα», προσέθεσε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Η Ματβιένκο είπε ότι ως πολιτικός είναι συνηθισμένη να ακούει και τα καλά που γράφονται για την ίδια, όπως και τα κακά και τις διάφορες επινοήσεις, αλλά τόνισε ότι «αν είσαι πολιτικός πρέπει να κουβαλάς αυτόν τον σταυρό». Εξέφρασε την λύπη της που «ένα έντυπο τέτοιου κύρους, αξιοσέβαστο βρέθηκε σε μια τέτοια κατάσταση», είπε ότι δεν έχει τίποτα εναντίον των δημοσιογράφων αυτών, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνεννόηση και ότι οι δημοσιογράφοι θα βρουν κοινή γλώσα με την διεύθυνση της εφημερίδας.

Στις 20 Μαΐου, μεταδόθηκε η είδηση ότι απολύθηκαν οι δημοσιογράφοι Ιβάν Σαφρόνοφ και ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Μαξίμ Ιβανόφ από την εφημερίδα Kommersant. Οι δημοσιογράφοι ανακοίνωσαν ότι ότι οι απολύσεις τους σχετίζονται με το άρθρο που έγραψαν, για την ενδεχόμενη παραίτηση της Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Ο γενικός διευθυντής του εκδοτικού Οίκου Kommersant Βαλντίμιρ Ζελόνκιν είχε δηλώσει ότι οι απολύσεις σχετίζονται με το ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Μετά την απόλυση των δύο δημοσιογράφων υπέβαλλε την παραίτηση του ο υποδιευθυντής της εφημερίδας Kommersant Γκλέμπ Τσερκάσοφ και εν συνεχεία 11 διακεκριμένοι δημοσιογράφοι του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας οι οποίοι εξέφρασαν την διαφωνία τους με τις απολύσεις.