Quantcast

Βανουάτου: Ζητά τη σύναψη μιας διεθνούς συνθήκης για τη μη διάδοση των ορυκτών καυσίμων

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και περίπου 200 άλλοι οργανισμοί ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να συνάψουν μια τέτοια συνθήκη γιατί η κλιματική αλλαγή συνιστά «σοβαρή απειλή για την υγεία του ανθρώπου».

Το μικρό, νησιωτικό κράτος του Βανουάτου, που απειλείται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, ξεκίνησε σήμερα από τον ΟΗΕ μια εκστρατεία για τη σύναψη μιας «συνθήκης μη διάδοσης των ορυκτών καυσίμων», ώστε να απαλλαγεί ο πλανήτης από την κυριότερη πηγή πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής.

«Ζητάμε τη σύναψη μιας συνθήκης μη διάδοσης των ορυκτών καυσίμων, για να απαλλαγούμε σταδιακά από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», και να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της θερμοκρασίας μόνο κατά 1,5°C, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του Παρισιού, είπε ο πρόεδρος του αρχιπελάγους, Νικενίκε Βουρομπαράβου, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Καθημερινά, βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» συνέχισε ο Βουρομπαράβου, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν έχει ασυλία απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα που ρημάζουν τα νησιά μας, τις πόλεις μας, τις χώρες μας».

«Δεν υπάρχει πλέον χρόνο, πρέπει να δράσουμε τώρα», τόνισε.

«Η νεολαία μας είναι τρομοκρατημένη για το μέλλον και τον κόσμο που θα της αφήσουμε», επέμεινε ο πρόεδρος του Βανουάτου. Η «συνθήκη μη διάδοσης των ορυκτών καυσίμων» είναι μια πρωτοβουλία εμπνευσμένη από το κείμενο της συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών και έχει ως στόχο να αντικατασταθούν τα καύσιμα που ρυπαίνουν από «καθαρές, χαμηλές σε εκπομπές άνθρακα» τεχνολογίες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και περίπου 200 άλλοι οργανισμοί ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να συνάψουν μια τέτοια συνθήκη γιατί η κλιματική αλλαγή συνιστά «σοβαρή απειλή για την υγεία του ανθρώπου».

«Αν συνεχίσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα, θα δούμε να εξαφανίζονται τα νησιά του Ειρηνικού, νησιά όπως η πατρίδα μου, η Τόνγκα», σχολίασε ο Κάλο Αφεάκι, ένας ακτιβιστής για το κλίμα, εκφράζοντας τον «φόβο» του για το μέλλον.

Το Βανουάτου έχει αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την καταστροφή των φυσικών πόρων. Ζητά μεταξύ άλλων να τροποποιηθεί το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ώστε να αποκτήσει δικαιοδοσία για το έγκλημα της «οικοκτονίας», δηλαδή της καταστροφής των οικοσυστημάτων σε μεγάλη κλίμακα.

Πηγή: ΑΠΕ