Quantcast

Βελτίωση των σχέσεων με την Πιονγιάνγκ επιδιώκει η Σεούλ: Πρόσκληση για συνομιλίες στον Κιμ Γιονγκ Ουν

Υπάρχει «απελπιστική ανάγκη» να βρεθούν πρακτικοί τρόποι για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, τονίζοντας πως είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν όσες φορές χρειαστεί.

Ο Μουν, ο οποίος αφέθηκε στο περιθώριο των διπλωματικών προσπαθειών για την αποπυρηνικοποίηση, παρότι αρχικά διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο το 2018, στηλίτευσε την παντελή απουσία προόδου το 2019.

Σε ομιλία του για το νέο έτος στη Σεούλ ο Μουν απηύθυνε πρόσκληση για νέες συνομιλίες προς τον Κιμ και δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες να διευκολύνει την επικοινωνία της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις παρότι την πρωτοχρονιά ο Κιμ διεμήνυσε σε ομιλία του ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Εργατών πως η χώρα του τερματίζει το μορατόριο στις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων και πρόσθεσε πως «πολύ σύντομα» ο κόσμος θα ανακαλύψει πως η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει ένα νέο «στρατηγικό όπλο».

«Σε μια στιγμή αδιεξόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, κι ενώ ανησυχούμε επίσης για την οπισθοδρόμηση στις διακορεατικές σχέσεις, έχουμε απελπιστική ανάγκη πρακτικών τρόπων για να βελτιωθεί η διακορεατική συνεργασία», επέμεινε ο Μουν.

Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για να επαναλειτουργήσουν οι κοινές βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Κεσόνγκ και να επαναληφθούν τα ταξίδια νοτιοκορεατών στο όρος Κουμγκάνγκ, ενώ αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία των δύο πλευρών στα σύνορα, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Ακόμη, έκρινε ότι η προσπάθεια οι δύο χώρες να διεκδικήσουν από κοινού τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032 θα έχει ενωτικό χαρακτήρα, όπως και η ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών συνδέσεων των δύο χωρών.

Η Βόρεια Κορέα αντιμετώπισε με απόλυτη ψυχρότητα τις χειρονομίες που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα η Σεούλ. Διάφορα σχέδια διμερούς συνεργασίας εξάλλου έχουν υποστεί απώλεια στήριξης, εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων που απαγορεύουν τις περισσότερες δοσοληψίες κρατών και εταιρειών με την Πιονγκγιάνγκ.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν κρύβει την οργή της για αυτή που αποκαλεί έλλειψη ευελιξίας από πλευράς της Ουάσινγκτον. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν όμως ότι θέλουν να δουν να προχωρά η διαδικασία τερματισμού των βορειοκορεάτικων προγραμμάτων για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων πριν δεχθούν καν να συζητήσουν την άρση μέρους των κυρώσεων.

«Η ορμή των συνομιλιών ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας πρέπει να διατηρηθεί (...). Οι προκλήσεις και οι απειλές δεν βοηθούν κανέναν», συμπλήρωσε.

Η ασφάλεια και η ευημερία στην κορεατική χερσόνησο εξαρτάται από την επίλυση της σύγκρουσης, όμως οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν και να σημειώσουν πρόοδο, σύμφωνα με τον Μουν. «Ας προσπαθήσουμε μαζί», πρότεινε.

Πρότεινε ακόμη συνομιλίες με την Πιονγκγιάνγκ για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταλεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το καλοκαίρι κοινή κορεατική αποστολή. Αλλά εδώ και μήνες, ακόμα και η «διπλωματία των σπορ» μοιάζει να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.