Quantcast

Bloomberg: Τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους έξι μήνες

Η «μάχη» της ανθρωπότητας με την πανδημία του κορωνοϊού δεν φαίνεται ότι θα τερματιστεί σύντομα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενοι μήνες αναμένονται δύσκολοι με έναν από τους βασικότερους κινδύνους που ελλοχεύουν να είναι το ενδεχόμενο ανάπτυξης κάποιας μετάλλαξης που θα εμφανιστεί ως ιδιαίτερα ανθεκτική στα εμβόλια. 

Τους επόμενους τουλάχιστον έξι μήνες σύμφωνα με το Bloomberg, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού θα οδηγήσουν παγκοσμίως σε κλείσιμο σχολείων και οι εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία ενδέχεται να μολυνθούν από τον ιό. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να ανησυχούν για τον κίνδυνο που συνοδεύεται από την επιστροφή στο γραφείο ενώ τα νοσοκομεία θα δεχθούν σοβαρές πιέσεις για ακόμη μία φορά.

Σχεδόν όλοι θα μολυνθούν ή θα εμβολιαστούν πριν τελειώσει η πανδημία, όπως συμφωνούν οι ειδικοί. Ίσως και τα δύο. Στο μεταξύ, λίγοι άτυχοι θα κολλήσουν τον ιό περισσότερες από μία φορές. 

Ακόμη όμως και όταν τα ποσοστά ανοσοποίησης αυξηθούν, πάντα θα υπάρχουν άτομα που είναι ευάλωτα στον ιό: νεογέννητα μωρά, άτομα που δεν μπορούν ή δεν θα εμβολιαστούν, αλλά και εκείνοι που εμβολιάζονται αλλά τελικά μολύνονται, καθώς τα επίπεδα προστασίας τους από το εμβόλιο έχουν μειωθεί. 

Αυτό που πάντως δείχνει ξεκάθαρο με βάση τα παρόντα δεδομένα, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν πρόκειται να τελειώσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες.