Quantcast

Βολιβία: Ενταση μετά τη νίκη Μοράλες στις εκλογές - Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Οι εντάσεις συνεχίστηκαν χθες Τρίτη στη Βολιβία, όπου εκκρεμεί η διαδικασία επαλήθευσης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου, στις οποίες επικράτησε από τον πρώτο γύρο ο πρόεδρο Έβο Μοράλες, πράγμα που αμφισβητεί η αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει νοθεία.

Άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του προέδρου Μοράλες και της αντιπολίτευσης χθες.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία διότι η εκλογική επιτροπή διέκοψε για ώρες τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ηλεκτρονικά ενώ ακόμη φαινόταν πως θα χρειαζόταν να διεξαχθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στον πρόεδρο Μοράλες και τον κυριότερο αντίπαλό του, τον κεντρώο πρώην πρόεδρο Κάρλος Μέσα.

Αρκετές ημέρες αργότερα, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας κι ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», κέρδισε από τον πρώτο γύρο, αφού εξασφάλισε 47,08% των ψήφων έναντι 36,51% του Μέσα, σε μια αναμέτρηση στην οποία συμμετείχαν συνολικά εννέα υποψήφιοι. Ο πρόεδρος χρειαζόταν ποσοστό πάνω από 40% και διαφορά 10 μονάδων από τον αντίπαλό του για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανέφερε ότι συμφώνησε να πάρει μέρος στον έλεγχο των αποτελεσμάτων, αλλά οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση απορρίπτουν το εγχείρημα.

«Δεν δεχόμαστε την επαλήθευση, θέλουμε η ψηφοφορία να ακυρωθεί», δήλωσε ο Φερνάντο Καμάτσο, επικεφαλής της επιτροπής πολιτών της Σάντα Κρους δε λα Σιέρα, η οποία πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις εναντίον της επανεκλογής του Μοράλες.

Ο αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα κάλεσε τον Μέσα χθες Τρίτη να πάρει μέρος προσωπικά στη διαδικασία επαλήθευσης. Έκρινε πως ο Κάρλος Μέσα «δεν ξέρει να χάνει» και τον κατηγόρησε πως υποκινεί τα επεισόδια στα οποία έχουν τραυματιστεί δεκάδες άνθρωποι.

Ο Μέσα δηλώνει ότι μόνο εάν διεξαχθεί δεύτερος γύρος θα τερματιστεί η σύγκρουση.

Υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου γύρου έχουν ταχθεί οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΑΚ και άλλοι, ανάμεσά τους η ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Βολιβίας.

Ο υπουργός Πληροφόρησης Μανουέλ Κανέλας διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να οργανώσει δεύτερο γύρο εάν από τον έλεγχο που θα γίνει προκύψει πως υπήρξε νοθεία.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε χθες «έντονη ανησυχία» και κάλεσε να υπάρξει άμεσα «αποκατάσταση της ηρεμίας» μετά τα «σοβαρά επεισόδια βίας σε διάφορες περιοχές» και τις «συγκρούσεις μεταξύ πολιτών».