Quantcast

Βραζιλία: Ακόμη 639 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 639 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 26.986 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Το γιγαντιαίο κράτος της Λατινικής Αμερικής (212 εκατ. κάτοικοι) ξεπέρασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το όριο των δέκα εκατομμυρίων μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό. Είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο που το ξεπέρασε. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ανέρχεται σε 247.143 νεκρούς ως εδώ.

Αυτός είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός θανάτων εξαιτίας της πάθησης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στον κόσμο, σε απόλυτους αριθμούς. Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, καταγράφονται 118 θάνατοι και 4.851 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν 330.000 μολύνσεις (+20.000 σε σχέση με την προηγούμενη), ενώ υπέκυψαν 7.445 άνθρωποι.

Εξάλλου χθες το ινστιτούτο Fiocruz ανακοίνωσε ότι η Βραζιλία θα παραλάβει τη δεύτερη παρτίδα εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό που παράγει η AstraZeneca σήμερα Τρίτη από την Ινδία.

Η ποσότητά της (2 εκατ. δόσεις) είναι ίση με την πρώτη, που είχε παραδοθεί τον Ιανουάριο.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας έχει διανείμει ως εδώ στις πολιτείες μόλις 11,8 εκατ. δόσεις εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό: την πρώτη παρτίδα του προϊόντος της AstraZeneca και 9,8 εκατομμύρια δόσεις του CoronaVac.

Προκειμένου να εμβολιαστούν οι επιλεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου — το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ηλικιωμένοι, οι αυτόχθονες, οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα — η Βραζιλία χρειάζεται 104,2 εκατ. δόσεις. Ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στο ότι απαιτούνται δύο δόσεις για τους 49,6 εκατ. ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες αυτές συν το ότι προβλέπονται απώλειες του 5% των δόσεων στο εγχείρημα, κατά το επιχειρησιακό σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.