Quantcast

Ο Μπολσονάρου επιβεβαίωσε ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ανακοίνωσε σήμερα ότι προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό, τον οποίο αποκαλούσε εδώ και καιρό «γριπούλα», ακόμα κι αν η πανδημία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 65.000 ανθρώπους στη χώρα του.

«Η θετική διάγνωση μόλις επιβεβαιώθηκε», είπε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, ηλικίας 65 ετών, διαβεβαιώνοντας, εντούτοις, ότι «πάει καλά», κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα της Βραζιλίας.

«Ξεκίνησε την Κυριακή, δεν ένιωθα πολύ καλά, η κατάσταση επιδεινώθηκε τη Δευτέρα, ένιωσα κόπωση και είχα 38 πυρετό», αποκάλυψε.

«Έκανα μια ακτινογραφία στο νοσοκομείο (…) και οι πνεύμονές μου ήταν εντάξει. Οι γιατροί μου έδωσαν υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη (αντιβιοτικό) και μετά ένιωσα καλύτερα. Πάω πάρα πολύ καλά», συμπλήρωσε.

«Ως πρόεδρος, βρίσκομαι πάντα στην πρώτη γραμμή. Η ζωή συνεχίζεται, πρέπει να προσέχουμε με τους ηλικιωμένους, όχι όμως να πανικοβαλλόμαστε», επέμεινε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

«Ομολογώ ότι σκεφτόμουν πως είχα ήδη μολυνθεί πριν, χωρίς να εκδηλώσω συμπτώματα (…). Εάν δεν είχα κάνει το τεστ, θα μπορούσα να μολύνω άλλους», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο οποίος έχει εμφανιστεί επανειλημμένως μεταξύ των υποστηρικτών του χωρίς να φοράει μάσκα ούτε να τηρεί τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο επικεφαλής του βραζιλιάνικου κράτους διευκρίνισε ότι εργάζεται όσο είναι δυνατόν «μέσω βιντεοδιάσκεψης», μετά την ακύρωση σειράς επισκέψεων που είχαν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα.

Ωστόσο, η ασθένειά του δεν τον εμπόδισε να βγάλει τη μάσκα που φορούσε, στο τέλος της συνέντευξης με τους δημοσιογράφους: «Μπορείτε έτσι να δείτε το πρόσωπό μου και να διαπιστώσετε ότι πηγαίνω καλά!».

Η ανακοίνωση της θετικής διάγνωσης του προέδρου Μπολσονάρου με την Covid-19 έβαλε «φωτιά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με hashtag όπως #ForçaBolsonaro (κουράγιο Μπολσονάρου) να επικρατούν στο Twitter.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στον Μπολσονάρου.

«Καμία χώρα δεν έχει ανοσία, καμία χώρα δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο και κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να βρίσκεται στο απυρόβλητο», υπογράμμισε, την ώρα που ο επικεφαλής έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν επισήμανε ότι «πρίγκιπας ή φτωχός, είμαστε όλοι ευάλωτοι» μπροστά στον ιό.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου υποβάθμιζε πάντα τη σοβαρότητα του ιού.

«Δεδομένου του αθλητικού παρελθόντος μου, εάν είχα μολυνθεί από τον ιό, δεν θα ανησυχούσα. Δεν θα ένιωθα τίποτα. Στη χειρότερη, θα ήταν σαν μια γριπούλα», είχε δηλώσει στα τέλη Μαρτίου.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο ίδιος είχε αντιτεθεί σφόδρα στα μέτρα καραντίνας που έλαβαν οι κυβερνήτες των πολιτειών, εκτιμώντας πως προτεραιότητα είναι η προστασία της εργασίας για να αποφευχθεί το «κοινωνικό χάος».

«Ο πανικός σκοτώνει επίσης. Ο ιός είναι σαν τη βροχή, φθάνει σε όλον τον κόσμο, αν και οι ηλικιωμένοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο», είπε σήμερα.

Πάντως, μετά τη διάγνωση του Ζαΐχ Μπολσονάρου με την Covid-19, οι βραζιλιάνικες αρχές αναμένεται να επιδοθούν σε έναν αγώνα ιχνηλάτησης των επαφών του και υποβολής σε εξετάσεις σε όλους όσοι συνάντησαν τον Μπολσονάρου τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ αυτών τον υπουργό Οικονομικών Πάουλο Γκουέντες και τον πρόεδρο της τράπεζας Bradesco Λουίς Κάρλος Τραμπούκο.

Το Σαββατοκύριακο, ο Μπολσονάρου βρέθηκε επίσης σε στενή επαφή με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τοντ Τσάπμαν κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 4ης Ιουλίου. Στις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας κανείς τους δεν φόραγε μάσκα.