Quantcast

Βρετανία: Ακτιβιστές της Just Stop Oil συγκεντρώθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ

Απαίτησαν από τον νέο πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να απαγορευτούν οι εξορύξεις ορυκτών καυσίμων.

Ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Just Stop Oil ολοκλήρωσαν σήμερα έναν μήνα κινητοποιήσεων στο Λονδίνο, με μια συγκέντρωση έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, για να απαιτήσουν από τον νέο πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να απαγορεύσει κάθε νέα εξόρυξη από κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνονται αστυνομικοί να εμποδίζουν τους ακτιβιστές που επιχείρησαν να σκαρφαλώσουν στα ψηλά κάγκελα του δρόμου όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία. Άλλοι ακτιβιστές κάθισαν στην άσφαλτο στο Γουάιτχολ, την οδική αρτηρία που οδηγεί στην Ντάουνινγκ Στριτ και ξεδίπλωσαν πανό ενώ ορισμένοι κόλλησαν τα χέρια τους στον δρόμο.

Στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση να αποκηρύξει «τα νέα σχέδια» για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Αυτή η πολιτική γενοκτονίας θα σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, χωρίς να καταφέρει να αντιμετωπίσει τη χειρότερη κρίση που έχει βιώσει ποτέ η χώρα όσον αφορά το κόστος διαβίωσης», τόνισε, ζητώντας να επιβληθεί έκτακτος φόρος στα έσοδα των πετρελαϊκών εταιρειών.

Για το σχέδιο της κυβέρνησης να περάσει έναν νόμο για να σταματήσει την τακτική του «αντάρτικου» που εφαρμόζει η οργάνωση, η Just Stop Oil απάντησε ότι «δεν θα την εκφοβίσουν», ούτε θα την «αναγκάσουν να σιωπήσει». Έξι μέλη της έχουν προφυλακιστεί επειδή συμμετείχαν σε διάφορες δράσεις.

Τον τελευταίο μήνα, ακτιβιστές της Just Stop Oil απέκλεισαν δρόμους, πασάλειψαν με κέικ σοκολάτας το κέρινο άγαλμα του βασιλιά Καρόλου, έριξαν τοματόσουπα στα «Ηλιοτρόπια» του Βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη και έριξαν μπογιά σε μια αντιπροσωπεία της Aston Martin.

Μετά τη σημερινή κινητοποίηση, η οργάνωση ανέφερε ότι διακόπτει την «εκστρατεία πολιτικής αντίστασης» ώστε να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση «να σκεφθεί τις ευθύνες της απέναντι στη χώρα».

«Εάν, όπως δυστυχώς αναμένουμε, δεν λάβουμε καμία απάντηση από τους υπουργούς μέχρι την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, θα εντείνουμε τις νόμιμες παρενοχλήσεις μας απέναντι σε αυτήν την προδοτική κυβέρνηση. Οι δράσεις μας υποκινούνται από την ανάγκη να μπει τέλος στο έγκλημα κατά τη ανθρωπότητας που συνιστά η νέα εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.