Quantcast

Βρετανία: Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποστηρίζει λύση συνομοσπονδίας για το Κυπριακό

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκάθαρα στηρίζει την επιλογή της «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολίτικη ισότητα» για την λύση του Κυπριακού, όπως άλλωστε έχει οριστεί και από τα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτό μεταξύ άλλων επεσήμανε χθες το βράδυ η βρετανίδα υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρώπης, Γουέντι Μόρτον.

Όπως τόνισε η κ. Μόρτον «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποστηρίζει τη λύση της συνομοσπονδίας για το Κυπριακό». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Κύπρου που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «πρόκειται για μια πολύ θετική τοποθέτηση καθώς εδώ και καιρό παρασκηνιακά διαδιδόταν σενάρια που ήθελαν τη Βρετανία να αποκλίνει από την πάγια θέση των Ηνωμένων Εθνών και να προτείνει μια δική της λύση που παρέκκλινε από τις προτάσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς».

Η κ. Μόρτον διευκρίνισε παρ΄ όλα αυτά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί πως «μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία που μπορεί να προσφέρει και στις δύο κοινότητες τον έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερο δικών τους υποθέσεων εντός όμως ενός κράτους», ίσως να ήταν δυνητικά η καλύτερη λύση.

Η Βρετανίδα υφυπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε και στην υπόθεση των Βαρωσίων τονίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει σαφές και στα δύο μέρη ότι θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που πλήττουν τις προοπτικές λύσης.

Η κ. Μόρτον μιλούσε στην εκδήλωση του συνδέσμου «Συντηρητικοί φίλοι της Κύπρου» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο περιθώριο του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ.