Quantcast

Βρετανικά ΜΜΕ: Πληροφορίες ότι παραιτείται ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραιτείται, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Mirror, επικαλούμενη μέλη του προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το ίδιο ανέφερε και δημοσιογράφος του ITV.

Την είδηση ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραιτείται μετέδωσε και το BBC.

Σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις μέσα στις επόμενες ώρες.

Η εφημερίδα Sun έγραψε ότι ο Τζόνσον θα παραμείνει στην ηγεσία των Συντηρητικών μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος του κόμματος μέσα στο καλοκαίρι.

Μπαράζ παραιτήσεων από την κυβέρνηση - Πιέσεις στον πρωθυπουργό να παραιτηθεί

Νωρίτερα, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε πως έχει υποχρέωση να κρατήσει τη χώρα ασφαλή και δεν μπορεί να αφήσει «άδεια τα γραφεία του κράτους», όμως κάλεσε τους συναδέλφους του στο κόμμα να εξαναγκάσουν τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, ενώ παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν.

«Το κόμμα έχει ένα μηχανισμό για να αλλάζει ηγέτες και αυτός είναι ο μηχανισμός που συμβουλεύω τους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν», έγραψε ο Γουάλας σε μήνυμά του στο Twitter.

Η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε από την πλευρά της πως παραιτείται σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών αφότου διορίσθηκε, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαναγκασθεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον να παραιτηθεί.

«Δεν βλέπω να μπορείτε να συνεχίσετε με κανένα τρόπο, αλλά χωρίς έναν επίσημο μηχανισμό για να σας απαλλάξουμε από τα καθήκοντά σας, φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό δυνατό είναι να σας υποχρεώσουμε αυτοί που παραμένουμε στο υπουργικό συμβούλιο», έγραψε η Ντόνελαν στην επιστολή παραίτησής της λέγοντας πως «ικέτευσε» τον Τζόνσον χθες, Τετάρτη, να παραιτηθεί.

«Μας φέρατε σε μια αφόρητη κατάσταση ... ως κάποια που βάζει πάνω απ' όλα την ακεραιότητα, δεν έχω άλλη επιλογή». 

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ναντίμ Ζαχάουι κάλεσε σήμερα τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, λιγότερο από 48 ώρες αφού ο Τζόνσον τον προήγαγε, λέγοντας ότι η κρίση η οποία έχει κατακλύσει την κυβέρνηση μόνο χειρότερα μπορεί να εξελιχθεί.

"Αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και μόνο χειρότερα μπορεί να εξελιχθεί για εσάς, για το Συντηρητικό Κόμμα και κυρίως για ολόκληρη τη χώρα", έγραψε ο Ζαχάουι στο Twitter έπειτα από την παραίτηση περισσότερων από 50 υπουργών, υφυπουργών και συμβούλων από την κυβέρνηση.

"Πρέπει να πράξετε ορθά και να παραιτηθείτε τώρα", κάλεσε ο ίδιος τον πρωθυπουργό.

Ο Ζαχάουι δεν είπε ότι παραιτήθηκε, αλλά δήλωσε ότι χθες το απόγευμα επισκέφθηκε το γραφείο του πρωθυπουργού στην Ντάουνινγκ Στριτ μαζί με συναδέλφους του από το υπουργικό συμβούλιο για να καλέσουν τον Τζόνσον να "παραιτηθεί με αξιοπρέπεια".

"Είμαι συντετριμμένος που δεν άκουσε και που τώρα υπονομεύει τα απίστευτα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης. Η χώρα αξίζει μια κυβέρνηση, η οποία, όχι μόνο θα είναι σταθερή, αλλά και θα ενεργεί με ακεραιότητα. Πρωθυπουργέ, το ξέρετε μέσα στην καρδιά σας ότι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να παραιτηθείτε και να παραιτηθείτε τώρα", έγραψε ο Ζαχάουι σε επιστολή του.

Χθες, ο νέος υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς σχετικά, είχε απαντήσει ότι τυχόν απόφαση για προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός .

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters