Brexit: Η Μέι θα έπρεπε ήδη να έχει φύγει, λέει o πρώην συνεργάτης της Ν. Τίμοθι - Τι απαντά η Επιτροπή 1922

Την άποψη αυτή διατυπώνει ο Νικ Τίμοθι, από τους υπεύθυνους του πολιτικού της γραφείου μέχρι τις εκλογές του 2017 και ένθερμος υποστηρικτής του Brexit.

Ο Τίμοθι ο οποίος έγραφε τις πιο σημαντικές της ομιλίες και του έχει καταλογιστεί ότι την ενθάρρυνε να υιοθετήσει μία πιο σκληρή στάση στο Brexit κατά το πρώτο διάστημα της ηγεσίας της.

«Έχει περάσει κατά πολύ ο χρόνος που η πρωθυπουργός θα έπρεπε να δεχτεί ότι το παιχνίδι τελείωσε. Η ηγεσία της απέτυχε και η εξουσία της δέχθηκε πυρά. Έχασε τον έλεγχο των υπουργών της που τώρα φωνάζουν για την αντικατάστασή της. Έχασε τους βουλευτές της που νιώθουν προδομένοι και παραπλανημένοι. Τον Ιούνιο το Συντηρητικό κόμμα θα ανακοινώσει πρόταση μομφής εναντίον της ηγεσίας της», γράφει σε άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph.

Ο Νικ Τίμοθι αναφέρεται στις απώλειες που υπέστη το κόμμα στις τοπικές εκλογές που έγιναν στις αρχές του μήνα και προβλέπει μία παρόμοια καταστροφή στις ευρωεκλογές της επόμενης εβδομάδας και στην συμπληρωματική εκλογή για την ανάδειξη νέου βουλευτή που θα γίνει στις αρχές του Ιουνίου στο Πίτερμποροου, για να αντικατασταθεί βουλευτής των Εργατικών. Όπως εξηγεί, η κατάρρευση του κόμματος δεν είναι δύσκολο να κατανοηθεί εφόσον η Τερέζα Μέι «επανειλημμένως υποσχέθηκε ότι το Brexit σημαίνει Brexit και ότι η μη συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία και παρ'όλα αυτά, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα, έχει αποτύχει να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ».

Με περισσότερο επιθετικό ύφος καταφέρεται εναντίον της Τερέζα Μέι, μέσω της εφημερίδας, άλλο ένα σημαίνον στέλεχος του Συντηρητικού κόμματος και πρώην υπουργός, ο Όουεν Πάτερσον, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η πρωθυπουργός θα καταστρέψει το κόμμα, εάν δεν παραιτηθεί τώρα.

«Αυτή η συμφωνία δεν θα περάσει από το κοινοβούλιο και το υπουργικό της συμβούλιο πρέπει να της το υπενθυμίσει. Εάν δεν την εγκαταλείψει, δεν αποδεχτεί την ήττα και δεν παραιτηθεί τώρα, η υστεροφημία της θα συνδεθεί με την καταστροφή του Συντηρητικού κόμματος και σε κάθε ενδεχόμενο με την άνοδο μίας κυβέρνησης υπό τον Κόρμπιν, που είναι αποφασισμένη να συντρίψει την οικονομία και - σε συνεννόηση με το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας - να διαλύσει το Ηνωμένο Βασίλειο», γράφει ο Πάτερσον.

Παρόμοιες απόψεις εναντίον της πρωθυπουργού διατυπώνουν και άλλα στελέχη του κόμματος, που σήμερα σε συνεντεύξεις τους στα βρετανικά μέσα εμφανίζονται περισσότερο κατασταλαγμένα από ποτέ σε ό,τι αφορά την ανάγκη αποχώρησής της από την ηγεσία και την εκκίνηση της διαδικασίας αντικατάστασής της άμεσα. Κάποιοι βουλευτές μάλιστα επιμένουν ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει ακόμη και μετά τις ευρωεκλογές, παρόλο που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να φέρει στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την Συμφωνία Αποχώρησης την εβδομάδα που ξεκινά στις 3 Ιουνίου.

Σήμερα εξάλλου η Τερέζα Μέι θα βρεθεί αντιμέτωπη με την εκτελεστική επιτροπή της Επιτροπής 1922, η οποία θα της ζητήσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της σε κάθε ενδεχόμενο και εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει το Brexit και η συμφωνία της για την αποχώρηση από την ΕΕ. Η Επιτροπή δεν αποκλείει να αλλάξει τον κανονισμό του κόμματος ώστε να μπορέσει να υπάρξει δεύτερη πρόταση μομφής στην ηγεσία της Μέι μέσα σε έναν χρόνο, ώστε να καταφέρει να την πιέσει να δεχτεί να αποχωρήσει.

Όμως η διάσπαση του κόμματος είναι εμφανής και στην Επιτροπή 1922, όπου μέλη της, που πρόσκεινται στην Τερέζα Μέι, απείλησαν ότι θα δρομολογήσουν διαδικασία μομφής κατά της ίδιας της Επιτροπής, σε περίπτωση που προσπαθήσει να προωθήσει την αλλαγή των κανόνων του κόμματος.

Η Τερέζα Μέι θα ανακοινώσει πότε θα παραιτηθεί 

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε ότι θα ορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης στις αρχές Ιουνίου, άσχετα από το πώς θα εξελιχθεί η ψηφοφορία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 Γκρέιαμ Μπράντι.

Η εκτελεστική επιτροπή της Επιτροπής 1922 συναντήθηκε με την Τερέζα Μέι, στην οποία τα μέλη της επανέλαβαν το αίτημά τους να θέσει την ακριβή χρονική στιγμή της παραίτησής της. Ο Γκρέιαμ Μπράντι χαρακτήρισε τις συνομιλίες με την πρωθυπουργό «ειλικρινείς» και δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει μία ακόμη συνάντηση μεταξύ τους μετά την ανάγνωση του νομοσχεδίου, κατά την οποία θα συμφωνηθεί η ημερομηνία για την εκλογή νέου ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος.

«Η πρωθυπουργός είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει την αποχώρηση από την ΕΕ και επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο νομοσχέδιο για την συμφωνία αποχώρησης την εβδομάδα που ξεκινά στις 3 Ιουνίου και στην έγκριση αυτού του νομοσχεδίου. Μετά από αυτό συμφωνήσαμε να συναντηθούμε για να ορίσουμε το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος» είπε.