Quantcast

Debate μεταξύ των διαδόχων της Μέι για την ηγεσία των Συντηρητικών - Στο στόχαστρο ο Τζόνσον

Οι επίδοξοι διάδοχοι της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξαπέλυσαν τα πυρά τους το βράδυ της Κυριακής εναντίον του φαβορί για τη θέση Μπόρις Τζόνσον, αμφισβητώντας τη δέσμευσή του περί αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Οκτωβρίου, ό,τι και να γίνει.

Με τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου και υπουργό Εξωτερικών Τζόνσον να επιλέγει να κρατάει χαμηλό προφίλ, οι άλλοι υποψήφιοι παρουσίασαν, από τον τηλεοπτικό αέρα, τις θέσεις τους για την ηγεσία των Συντηρητικών και το Brexit. Όμως, η συζήτηση κατέληγε πάντα στον «Μπόρις».

Στην τηλεμαχία που φιλοξένησε το Channel 4 πήραν μέρος οι πέντε από τους έξι υποψηφίους για τη θέση της Τερέζας Μέι: Ο Μάικλ Γκόουβ, ο Τζερεμι Χαντ, ο Σαγίντ Τζαβίντ, ο Ρόρι Στιούαρτ και ο Ντομινίκ Ράαμπ. Την απουσία του Μπόρις Τζόνσον σηματοδότησε το άδειο αναλόγιο.

Οι πέντε πολιτικοί διασταύρωσαν τα ξίφη του για το ποιος είναι ο καλύτερος στο να υλοποιήσει το Brexit με τον υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ να περιγράφει τους διαλόγους, που διεξήχθησαν σε υψηλούς τόνους, ως μια αναμέτρηση «ανδρισμού».

Όμως, το όνομα του Τζόνσον αναφερόταν συχνά και γνωρίζοντας όλοι τους ότι εκείνον πρέπει να νικήσουν, ένας μετά τον άλλο οι υποψήφιοι αμφισβητούσαν την ικανότητά του να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η δέσμευσή του η χώρα του να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου είναι σχεδόν αδύνατη και θα έβαζε τη Βρετανία στον δρόμο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«Η διαφορά μεταξύ εμού και του Μπόρις είναι ότι εγώ θα προσπαθούσα για μια συμφωνία» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, που είναι ο τρίτος επικρατέστερος στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

«Δεν θα δημιουργήσω μια σειρά καταστάσεων που θα καταστήσουν αδύνατο το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας, διότι πιστεύω ότι θα πρέπει να προσφέρουμε στη χώρα καλύτερες επιλογές» είπε νωρίτερα στο BBC.

Αργότερα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο χλεύασε τον Τζόνσον και από το τηλεοπτικό βήμα διερωτήθηκε: «Πού είναι ο Μπόρις;».

«Εάν η ομάδα του δεν του επιτρέπει να κάνει διάλογο με πέντε αρκετά φιλικούς συναδέλφους του, πώς θα τα πάει με 27 ευρωπαϊκές χώρες; Θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα».

Από την πλευρά του, ο Ρόρι Στιούαρτ, που θέλει να αποκλείσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, διαφώνησε με τα επιχειρήματα του Τζόνσον και άλλων υποψηφίων ότι ο μοναδικός τρόπος να πάρει το Λονδίνο μια βελτιωμένη συμφωνία από την ΕΕ είναι να προετοιμαστεί να εγκαταλείψει την Ένωση χωρίς μια συμφωνία.

«Δεν το φοβούνται αυτό, διότι δεν είναι μια αξιόπιστη απειλή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει ότι το Brexit χωρίς συμφωνία δεν μπορεί να περάσει από το κοινοβούλιο» σημείωσε ο Στιούαρτ, που εμφανίζεται ως δεύτερος επικρατέστερος.

«Πώς ο Μπόρις θα υλοποιήσει το Brexit, πώς;… Δεν γνωρίζω καν τι πιστεύει. Δεν θα μιλήσει σε εμένα, δεν θα μιλήσει σε εσένα, δεν θα μιλήσει στους πολίτες. Θέλουμε να μάθουμε τι πιστεύει» είχε πει νωρίτερα.