Quantcast

Δέκα χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες επέστρεψαν στη χώρα τους αφότου φιλοξενήθηκαν στη Γαλλία

Οι αρχές παρατήρησαν επίσης μια μείωση στις ανανεώσεις προσωρινών αδειών παραμονής, που χορηγούνται στους εκτοπισμένους και ανανεώνονται ανά εξάμηνο.

Οι αρχές υπολογίζουν σε σχεδόν 10.000 τον αριθμό των εκτοπισμένων Ουκρανών οι οποίοι επέστρεψαν στη χώρα τους αφότου φιλοξενήθηκαν στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του γαλλικού Γραφείου Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (Ofii) Ντιντιέ Λεσί.

"Υπολογίζουμε ότι σχεδόν 10.000 (Ουκρανοί εκτοπισμένοι) γύρισαν πίσω στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις ανενεργές κάρτες επιδόματος για αιτούντες άσυλο", εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός διευθυντής του Ofii, που δίνει μια πρώτη εκτίμηση αυτού του κύματος αναχώρησης, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Για να διασταυρώσουν τα δεδομένα που σχετίζονται με αυτό το επίδομα, το οποίο δίδεται στους Ουκρανούς πρόσφυγες ακόμη και αν δεν είναι αιτούντες άσυλο, οι αρχές παρατήρησαν επίσης μια μείωση στις ανανεώσεις προσωρινών αδειών παραμονής, που χορηγούνται στους εκτοπισμένους και ανανεώνονται ανά εξάμηνο.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι Ουκρανοί καλούνται σταδιακά να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία του του γαλλικού Γραφείου Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης. "Αυτό ανταποκρίνεται σε αυτό που βλέπουμε από την αρχή της κρίσης, δηλαδή ότι ένα μέρος των Ουκρανών εκτοπισμένων φθάνει εδώ με στόχο να επιστρέψει στη χώρα του μόλις αυτό καταστεί δυνατόν, ενώ άλλοι πηγαινοέρχονται μεταξύ Γαλλίας και Ουκρανίας", δήλωσε ο Ντιντιέ Λεσί.

Αυτό το κύμα αναχωρήσεων συμπίπτει επίσης με μια σαφή επιβράδυνση των αφίξεων, "180 κατά μέσο όρο" τις τελευταίες ημέρες, αριθμός που αντανακλάται επίσης σε μια μείωση των Ουκρανών μαθητών που φοιτούν σε σχολεία της Γαλλίας: σχεδόν 19.000 στα τέλη Ιουνίου έναντι 18.500 στα τέλη Σεπτεμβρίου, προσθέτει.

Παρά την επιβράδυνση αυτή, σχεδόν "107.000" Ουκρανοί εκτοπισμένοι συνεχίζουν να καλύπτονται από το επίδομα για αιτούντες άσυλο που χορηγεί το Ofii, αναφέρει ο Λεσί, ο οποίος υπολογίζει σε 27 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως το ύψος της βοήθειας στους Ουκρανούς από τότε που άρχισε ο πόλεμος.