Quantcast

Διαβουλεύσεις και πιέσεις από την Αθήνα πριν τη Διάσκεψη - Το προσχέδιο απόφασης

Λίγες ώρες έχουν μείνει για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, την Κυριακή το απόγευμα, για το μέλλον της Λιβύης. Οι διαβουλεύσεις και οι διπλωματικές επαφές είναι πυρετώδεις.

Η Ελλάδα δεν κλήθηκε απο την Γερμανία να μετάσχει στην Διάσκεψη, ωστόσο απο την Αθήνα ο πρωθυπουργός Κυριλακος Μητσοτάκης είχε συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους, έχοντας ήδη συναντηθεί στην Αθήνα με τον στρατάρχη Χαφτάρ πριν αναχωρήσει κι εκείνος για το Βερολίνο.

Ποιοι συμμετέχουν στη Διάσκεψη

Στο Βερολίνο θα συναντηθούν οι ηγέτες παγκόσμιων δυνάμεων και χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη κυρίως για να «σταθεροποιήσουν την κατάπαυση του πυρός».

Οι δύο αντίπαλοι στη λιβυκή σύγκρουση, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ και ο Χαλίφα Χάφταρ, είναι προσκεκλημένοι.

Στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη αναμένεται να συμμετέχουν: από τις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, η Ρωσία, η Τουρκία, η Γαλλία με τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλία, η Βρετανία με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα, η Αλγερία,  η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ε.Ε., ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο Αφρικανικός Σύνδεσμος και ο ΟΗΕ. 

Εντονες πιέσεις της Αθήνας για να ακουστούν οι θέσεις της

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικοινώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μισέλ ήταν εκτενής και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Ακολούθησε η επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Και στην επικοινωνία αυτή - αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές - επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε το Σάββατο τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ανάλογη συνομιλία για το ίδιο θέμα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είχε και το απόγευμα της Παρασκευής με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στην Μέρκελ

Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός επέλεξε να την κάνει δύο ώρες πριν συναντήσει τον Χαλίφα Χαφτάρ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς το Βερολίνο.

Στην 20λεπτη συνομιλία εκτιμάται ότι έγινε σαφής η θέση της Αθήνας, γι’ αυτό και η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θεωρούνται δεδομένες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά του μνημονίου Σάρατζ – Ερντογάν. Παράλληλα, και μόνο το γεγονός ότι ο τελευταίος σταθμός του Χαφτάρ πριν το Βερολίνο ήταν η Αθήνα, έχει τη σημειολογία του.

Οργισμένος ο Ερντογάν: Θα μείνουμε στη Λιβύη

Μία ημέρα πριν από την Διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ξανά προκλητικόςυπογραμμίζοντας ότι η «Η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη μέχρι να της αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο και μέχρι να εδραιωθεί η νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη, με το λαό της οποίας έχουμε αδελφικούς δεσμού 500 ετών».

«Στο θέμα της Μεσογείου και της Λιβύης είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλη μας την ισχύ σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε ότι «με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη στη Μεσόγειο δημιουργήσαμε μια εξίσωση που έκανε όλο τον κόσμο να εκπλαγεί και να μας θαυμάσει».

Ο Ερντογάν εκβιάζει την Ευρώπη: Εάν πέσει ο Σάρατζ, θα έχετε πρόβλημα με μεταναστευτικό και τρομοκρατία

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος εκβίασε την Ευρώπη, λίγο πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο Politico, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί πως η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με νέο κύμα προβλημάτων και απειλών, εάν πέσει η κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον Σάρατζ και επισημαίνει πως “το να αφήσουμε την Λιβύη στο έλεος ενός ‘βαρόνου του πολέμου’ θα είναι ένα ιστορικό λάθος”.

“Τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντα, που υπέστησαν στρατιωτικές ήττες στη Συρία και το Ιράκ θα βρουν πρόσφορο έδαφος για να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Πράγματα, ορισμένες ομάδες που μοιράζονται την ιδεολογία τρομοκρατικών οργανώσεων, περιλαμβανομένου του Madkhali-Salafis, πολεμούν στο πλευρό του Χαφτάρ. Εάν συνεχιστεί η διαμάχη, η βία και η αστάθεια θα πυροδοτήσει επίσης μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη”, γράφει, μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην επικείμενη Διάσκεψη του Βερολίνου, επισημαίνει πως η ΕΕ “πρέπει να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι είναι ένας ενεργός παίκτης στη διεθνή σκηνή. Το επερχόμενο συνέδριο ειρήνης στο Βερολίνο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς επίτευξη του στόχου. Οι ευρωπαίοι ηγέτες, όμως, θα πρέπει να συζητήσουν λιγότερο και να επικεντρωθούν στο να κάνουν πιο συγκεκριμένα βήματα”, τονίζει και προσθέτει: “Έχοντας κανείς υπόψη ότι η Ευρώπη ενδιαφέρεται λιγότερο στο να στείλει στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη, η προφανής επιλογή είναι να συνεργαστεί με την Τουρκία, που ήδη έχει υποσχεθεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια”.

Καταλήγοντας, ο Τούρκος πρόεδρος τονίζει στο άρθρο του: “Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Και σε αυτό το ιστορικό όριο, αυτοί που εργάζονται για την ειρήνη πρέπει να είναι θαρραλέοι και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να βάλουν τέλος στη βία. Η Ευρώπη μπορεί να βασίζεται στην Τουρκία -έναν παλιό φίλο και πιστό σύμμαχο- ώστε να επιτύχει αυτόν τον σκοπό”.

Διέρρευσε το προσχέδιο της απόφασης

Λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Διάσκεψης του Βερολίνου, αποκαλύπτουν δημοσιεύματα του Τύπου της Λιβύης. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

Σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ, στην ανακοίνωση θα επισημαίνεται η αναγκαιότητα επίτευξης μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και συνεπής εφαρμογής του εμπάργκο όπλων, ενώ θα περιλαμβάνεται και η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη να μην παρεμβαίνουν στην εμφύλια σύγκρουση και στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Επίσης, θα υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα τερματισμού όλων των συγκρούσεων, απόσυρσης των βαρέων όπλων και διάλυσης των πολιτοφυλακών και των ένοπλων ομάδων.

Το τελικό ανακοινωθέν, θα περιλαμβάνει επίσης μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας.

Απεσταλμένος του ΟΗΕ: Να «σταματήσει» κάθε ξένη ανάμιξη στη Λιβύη

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γάσαν Σαλάμε δήλωσε πως η Λιβύη «έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη», σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο , παραμονή της διεθνούς διάσκεψης που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο για να επιχειρηθεί να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση.

«Κάθε ξένη ανάμιξη μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα κάποιο αποτέλεσμα ασπιρίνης», δήλωσε ο Σαλάμε, αναφερόμενος κυρίως στην κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Κυριακή στη Λιβύη έπειτα από πρωτοβουλία της Μόσχας και της Άγκυρας.

«Όμως η Λιβύη έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη. Αυτός είναι ένας από τους στόχους αυτής της διάσκεψης» στη γερμανική πρωτεύουσα, διαβεβαίωσε.