Quantcast

Διάγγελμα Πούτιν: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία απέκτησε στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς σε μια ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση και προειδοποίησε τη Δύση ότι η Μόσχα μπορεί να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιασδήποτε χώρας τα όπλα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Ρωσίας.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Δύση κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ότι ο πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο πόλεμο.

Έτσι, η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει δοκιμές μάχης του υπερηχητικού συστήματος πυραύλων «Oreshnik» ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες των χωρών του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Σε απάντηση στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, στις 21 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν συνδυασμένο πλήγμα σε μία από τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν.

«Σε συνθήκες μάχης, ένα από τα νεότερα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς δοκιμάστηκε, μεταξύ άλλων. Σε αυτή την περίπτωση, με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο χωρίς πυρηνικά."

Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο ισχυρίστηκε νωρίτερα σήμερα ότι  η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και επτά πυραύλους κρουζ, με στόχο επιχειρήσεις και υποδομές ζωτικής σημασίας στο Ντνίπρο, ωστόσο οι ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης το αμφισβητούν.

Στην Ουάσιγκτον ακούν με προσοχή όσα λέγονται από το Κρεμλίνο όμως δεν αξιολογούν τις συγκεκριμένες δηλώσεις, ως ένδειξη ότι πρέπει να αυξηθεί το επίπεδο του συναγερμού. Θεωρούν ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της ρητορικής κλιμάκωσης που επιχειρεί η Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες με σκοπό την αποθάρρυνση του Προέδρου Μπαιντεν, ο οποίος έχει αποδείξει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να ενισχύει την Ουκρανία με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο έως και την τελευταία ημέρα που θα είναι στον Λευκό Οίκο. Επομένως, στην Ουάσιγκτον αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με ψυχραιμία μεν, σε απόλυτη εγρήγορση δε.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Ουκρανίας, ο Λευκός Οίκος σκέφτεται να ακυρώσει χρέος 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέρος του συνολικού δανείου που έχει δοθεί στην εμπόλεμη χώρα, σε μια ακόμη προσπάθεια να βοηθηθεί το Κιέβο πριν αναλάβει ο επόμενος πρόεδρος. 

Δεν χρησιμοποιήθηκε διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος στην Ουκρανία, έλεγαν δυτικοί αξιωματούχοι

Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στην επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, δήλωσαν δύο Δυτικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Ρόιτερς, αντικρούοντας την επίσημη εκδοχή από την Ουκρανία.

Οι Δυτικοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν πως η αξιολόγηση βασίστηκε σε αρχική ανάλυση και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό το συμπέρασμα να αλλάξει.

Ζελένσκι: «Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού»

«Η ταχύτητα και το ύψος ενός πυραύλου που εκτόξευσε για πρώτη φορά η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας σήμερα δείχνουν ότι ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως ειδικοί διενεργούν έρευνα για να ταυτοποιήσουν το είδος του πυραύλου.

«Όλα τα χαρακτηριστικά του: η ταχύτητα, το ύψος είναι εκείνα ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου. Η πραγματογνωμοσύνη είναι σε εξέλιξη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram. «Ο τρελός γείτονάς μας (…) χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πεδίο δοκιμής», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η χωρίς προηγούμενο επίθεση αυτή δείχνει «σε ποιο βαθμό φοβάται ο (Βλαντίμιρ Πούτιν)».

Η Ζαχάροβα έλαβε οδηγία να μην σχολιάσει την πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας έλαβε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οδηγία να μην σχολιάσει το πλήγμα εναντίον της ουκρανικής πόλης Ντνίπρο που, σύμφωνα με το Κίεβο, πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Στη διάρκεια αυτής της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, την Μαρία Ζαχάροβα διέκοψε μια τηλεφωνική κλήση, σύμφωνα με το επίσημο βίντεο αυτής της ενημέρωσης που μεταδόθηκε απ’ ευθείας στο Youtube από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη συνέχεια ακούγεται από το τηλέφωνο μια φωνή να της μιλάει σε σοβαρό τόνο. «Σχετικά με το πλήγμα βαλλιστικών πυραύλων στο (εργοστάσιο) Ioujmach, για το οποίο οι Δυτικοί έχουν αρχίσει να μιλούν. Μην σχολιάσεις καθόλου», λέει ο άγνωστος συνομιλητής της, ο οποίος δεν κάνει καμιά αναφορά σε διηπειρωτικό πύραυλο.

«Ναι, ευχαριστώ», απαντά η Μαρία Ζαχάροβα, πριν κλείσει το τηλέφωνο και συνεχίσει τη συνέντευξη Τύπου.

Το εργοστάσιο παραγωγής δορυφόρων Pivdenmach (Ioujmach στα ρωσικά) βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης του Ντνίπρο, στην κεντροανατολική Ουκρανία.

Η Βρετανία έτοιμη για πόλεμο με τη Ρωσία: «Αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε ακόμη και απόψε»

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας είναι έτοιμες να πολεμήσουν απέναντι στον ρωσικό στρατό σε περίπτωση που ο Πούτιν εισβάλει σε άλλο κράτος της Ανατολικής Ευρώπης, ανέφερε νψρίτερα σήμερα ανώτατος στρατιωτικός αρχηγός της Βρετανίας.

Ακόμη και «απόψε» είναι έτοιμες οι βρετανικές δυνάμεις να πολεμήσουν τις ρωσικές αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν εισβάλει σε χώρα της ανατολικής Ευρώπης, τόνισε σε επιτροπή της βρετανικής Βουλής ο Ρομπ Μαγκόουαν, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας σε αυτή την αίθουσα μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι, αν οι Ρώσοι εισέβαλαν απόψε στην ανατολική Ευρώπη, δεν θα τους αντιμετωπίζαμε σε μάχη», είπε.

Η παραπάνω δηλώσεις έχουν να κάνουν με το ερώτημα που είχαν θέσει οι Βρετανοί βουλευτές σχετικά με το πόσες ήταν πόσες βρετανικές ταξιαρχίες που θα μπορούσαν να είναι στο ανατολικό πλευρό του ΝΑΤΟ σε περίπτωση μιας μείζονος σημασίας κλιμάκωσης από τη Ρωσία.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Λετονίας και της Εσθονίας, αντιμετώπισαν με αμηχανία την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η Φινλανδία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία στα ανατολικά της, αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε για δολιοφθορά σε κρίσιμες υποδομές . Οι κανόνες του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα ορίζουν ότι μια επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται ως επίθεση σε όλα.

Ο στρατός ξηράς της Βρετανίας έχει μικρότερο μέγεθος από αυτό που είχε τον 18ο αιώνα. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλεϊ δήλωνε στο Politico ότι η κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων ήταν «πολύ χειρότερη από ό,τι νομίζαμε». Αυτό σημαίνει ότι οι Εργατικοί παρέλαβαν έναν στρατό σε κακή κατάσταση.

Μόλις χθες Τετάρτη ο Χίλεϊ ανακοίνωνε ότι η Βρετανία θα αποσύρει από τις ένοπλες δυνάμεις της πέντε πλοία και 12 ελικόπτερα αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο προγράμματος περικοπής δαπανών. Παράλληλα, η Βρετανία αναθεωρεί τη στρατηγική της.

Επιπλέον ο Μαγκόουαν δήλωσε στους βουλευτές ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν «ένα εύρος επιχειρησιακών κινδύνων και επιχειρησιακών δυνατών σημείων». Πρόσθεσε ότι στο παρελθόν ο ίδιος είχε μιλήσει για την ανάγκη «μεγαλύτερης φονικότητας».

«Η Βρετανία πλέον εμπλέκεται άμεσα»

Ο Ρώσος πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sky News ότι «η Βρετανία εμπλέκεται πλέον άμεσα σε αυτόν τον πόλεμο».

Ο Αντρέι Κέλιν δήλωσε ότι «αυτή η μάχη δεν μπορεί να γίνει χωρίς το ΝΑΤΟ και τα βρετανικό προσωπικό».

Ερωτηθείς σχετικά με τη χρήση από τη Ρωσία κινέζικης τεχνολογίας, ιρανικώνμηεπανδρωμένων αεροσκαφών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων, πρόσθεσε: «Έχουμε πολλούς μισθοφόρους από διάφορες χώρες που πολεμούν αυτή τη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας. Είδαμε στην περιοχή του Κουρσκ την πολωνική μονάδα, οπότε τι σημασία έχει;».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) για να επιτεθεί στην Ουκρανία είναι βαθιά ανησυχητικές και εάν ισχύουν, θα αποτελέσουν ένα ακόμα παράδειγμα της απερισκεψίας της Ρωσίας.