Quantcast

Δημοκρατικοί γερουσιαστές: Το FBI αγνόησε καταγγελίες για σεξουαλικά αδικήματα του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Κάβανο

Επτά Δημοκρατικοί γερουσιαστές δήλωσαν σήμερα ότι υλικό που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα αποδεικνύει ότι το FBI δεν διερεύνησε πλήρως τις κατηγορίες για σεξουαλικά παραπτώματα που είχαν διατυπωθεί εναντίον του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Μπρετ Κάβανο όταν αυτός χρίστηκε υποψήφιος για το πόστο αυτό το 2018.

Οι γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένων των Σέλντον Γουάιτχαους και Κρις Κουνς, ανέφεραν ότι μια επιστολή που έλαβαν από το FBI τον περασμένο μήνα δείχνει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών συγκέντρωσε πάνω από 4.500 πληροφορίες σχετικά με τον Κάβανο χωρίς οι ερευνητές να αναλάβουν καμία προφανή περαιτέρω δράση.

Σύμφωνα με την επιστολή με ημερομηνία 30 Ιουνίου, που συνέταξε η Τζιλ Τάισον, υποδιευθύντρια του FBI, οι πιο «συναφείς» από τις 4.500 πληροφορίες παραπέμφθηκαν σε δικηγόρους του Λευκού Οίκου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ των οποίων ο χειρισμός από αυτούς παραμένει ασαφής.

Το FBI διεξήγαγε έναν έλεγχο ιστορικού, όχι μια ποινική έρευνα, οπότε «οι αρχές, οι πολιτικές και οι διαδικασίες που χρησιμοποιήθηκαν για τη διερεύνηση ποινικών υποθέσεων δεν εφαρμόστηκαν», ανέφερε η επιστολή της Τάισον.

«Αν το FBI δεν εξουσιοδοτήθηκε ή δεν διερεύνησε καμία από τις πληροφορίες που έλαβε από την τηλεφωνική γραμμή πληροφοριών, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το νόημα της ύπαρξης μιας τηλεφωνικής γραμμής πληροφοριών», τόνισαν οι Δημοκρατικοί βουλευτές σε επιστολή προς τον διευθυντή του FBI, Κρις Ρέι που έστειλαν χθες το βράδυ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Κάβανο ήταν ο δεύτερος στη σειρά από τους τρεις δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που όρισε ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενισχύοντας έτσι τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο (6-3).

Η υποψηφιότητα Κάβανο εξελίχθηκε σε ένα προσωπικό και ένα πολιτικό δράμα όταν η καθηγήτρια πανεπιστημίου Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ τον κατηγόρησε ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά στην Ουάσιγκτον το 1982. Δύο άλλες γυναίκες τον κατηγόρησαν σε μέσα ενημέρωσης για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά τη δεκαετία του 1980.

Ο Κάβανο αντέδρασε απέναντι στις κατηγορίες, αντικρούοντας αυτές θυμωμένος και δακρύζοντας στην ακρόασή του ενώπιον της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση που παρακολούθησαν περίπου 20 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Ο Τραμπ, ενδίδοντας σε αίτημα των Ρεπουμπλικάνων ηγετών της Γερουσίας, διέταξε το FBI να διεξαγάγει έρευνα στο ιστορικό του Κάβανο.

Το FBI ολοκλήρωσε την έρευνά του αφού μίλησε με δέκα ανθρώπους, σύμφωνα με την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Δυνητικά βασικοί μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένης της Φορντ και του Κάβανο, δεν κατέθεσαν ποτέ στο πλαίσιο της έρευνας και Δημοκρατικοί βουλευτές έχουν τονίσει ότι η έρευνα ήταν μια παρωδία.

Δημοκρατικοί βουλευτές ισχυρίστηκαν επίσης ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο υπάγεται το FBI, πολιτικοποιήθηκε κατά την προεδρία Τραμπ και επιχείρησε να προωθήσει τα συμφέροντα του πρώην προέδρου.

Ένας εκπρόσωπος του FBI δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Η Μπεθ Γουίλκινσον, νομική εκπρόσωπος του Κάβανο κατά τη διάρκεια της μάχης του για την επικύρωση του διορισμού του στην έδρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Οι δικηγόροι των Φορντ, Ντέμπρα Κατς και Λίζα Μπανκς δήλωσαν ότι οι νέες αποκαλύψεις δείχνουν ότι η έρευνα του FBI ήταν περιορισμένης αξίας.