Quantcast

Δημοσκόπηση Bild: Tο ποσοστό του CDU/CSU θα αυξανόταν με υποψήφιο καγκελάριο τον Ζέντερ, ενώ θα μειωνόταν με τον Λάσετ

To σημερινό ποσοστό Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ανέρχεται στο 28% αλλά θα μπορούσε να φτάσει στο 38% εάν ο κοινός τους υποψήφιος καγκελάριος ήταν ο Βαυαρός πρωθυπουργός και επικεφαλής του CSU Μάρκους Ζέντερ. Αν αντιθέτως υποψήφιος καγκελάριός τους ήταν ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ θα έπεφτε στο 27%, 

Αυτό αναφέρει δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild» και δημοσιεύεται στη σημερινό της φύλλο.

Πιο αναλυτικά: το ποσοστό Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ανέρχεται στο 28% και βελτιώνεται κατά 0,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του INSA. Το ποσοστό των Πρασίνων (Die Gruenen) παραμένει μεν υψηλό (20%) αλλά μειώνεται κατά 0,5%, του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) αυξάνεται κατά μια ποσοστiαία μονάδα και ανέρχεται πλέον στο 18%, του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένει σταθερό (12%) όπως και του Φιλελεύθερου κόμματος (10%), ενώ της Αριστεράς (Die Linke) αυξάνεται επίσης κατά μία ποσοστιαία μονάδα και ανέρχεται στο 8%. Άλλα κόμματα θα ψήφιζε το 4% (-2%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι εάν οι ψηφοφόροι γνώριζαν ότι ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ θα ήταν ο κοινός υποψήφιος καγκελάριος των δύο αδελφών κομμάτων (CDU/CSU), τότε θα έχαναν μία ποσοστιαία μονάδα και θα ελάμβαναν μόνο 27%. Αντιθέτως εάν οι ερωτηθέντες γνώριζαν ότι υποψήφιος θα ήταν ο επικεφαλής του CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, τότε το ποσοστό τους θα αυξανόταν κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες και θα ελάμβαναν 38%.

Ο επικεφαλής του INSA Χέρμαν Μπίνκερτ σχολιάζοντας την εν λόγω δημοσκόπηση είπε στην «Bild»: «Δημοσκοπικά, το ερώτημα ποιός θα πρέπει να είναι ο υποψήφιος καγκελάριος CDU/CSU έχει ξεκάθαρα απαντηθεί. Επί του παρόντος, οι πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος ο υποψήφιος των δύο αδελφών κομμάτων CDU και CSU μετά τις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές είναι σημαντικά υψηλότερες με τον Μάρκους Ζέντερ από ό,τι με τον Άρμιν Λάσετ. Μόνο με υποψήφιο καγκελάριο τον Ζέντερ δεν θα μπορούσε να σχηματισθεί κυβερνήσει μετά τις προσεχείς εθνικές εκλογές χωρίς αυτά τα κόμματα. Το ποιος θα είναι ο κοινός τους υποψήφιος καγκελάριος θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών».