Quantcast

Διπλωματικές πηγές: Συμβιβαστική πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ την Παρασκευή το πρωί

Με καθυστέρηση λόγω των διμερών συναντήσεων που οργάνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ξεκίνησε έκτακτη Σύνοδος των 27 της  ΕΕ για το πρώτο πολυετή προϋπολογισμό μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν το real.gr, ο διαχωρισμός ανάμεσα στου καθαρούς συνεισφορείς και τους καθαρούς αποδέκτες παραμένει, χωρίς κάποια σημαντική ώθηση προς τα εμπρός.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι αν τηρηθεί η χωρογραφία που έχουν υπόψιν, τότε ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ θα κάνει ένα διάλλειμα στη συνεδρίαση των 27 και θα αρχίσει εντατικές επαφές με ένα ένα τα Κράτη Μέλη. Ο σκοπός του είναι να υπάρξει στο τέλος ένας συμβιβασμός ο οποίος θα παρουσιαστεί το πρωί της Παρασκευής. Προς το παρόν ωστόσο δεν έχει διαφανεί μεγάλη διάθεση συμβιβασμού. Μια διλωματική πηγή σχολίασε ότι όσο "τραβάει η διαπραγμάτευση, τόσο κάθε χώρα θα μπορεί να επικαλείται ότι κέρδισε κάτι".

Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα συνεχίζει και προσδοκά σημαντικά οφέλη από τον προϋπολογισμό, δεν προσέρχεται με κάποια σκληρή κόκκινη γραμμή αλλά, όπως χαρακτηριστκά τόνισε "πάμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα", σημειώνοντας ότι "οι συμμαχίες αλλάζουν αναλόγως σε ποιο κεφάλαιο τίθεται σε διαπραγμάτευση". Εξήγησε δε ότι η Ελλάδα συντάσσεται και με τις χώρες της ΚΑΠ, και με τις χώρες του Ταμείου Συνοχή και με τις χώρες που επιθυμούν διαφορετική μέθοδο υπολογισμού ρύπων, αλλά έχει και δικά της αιτήματα, όπως να ισχύσει ο κανόνας "Ν+3" σε σχέση με το ΕΣΠΑ. Τονίσε δε ότι ο Πρωθυπουργός είναι ταγμένος στην Ευρωπαϊκή ιδέα μπορεί κληθεί σήμερα να λειτουργήσει ακόμα και ως διευκολυντής για της διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση Μισέλ, εξήγησε ότι "είναι πιο κοντά σε ότι θα θέλαμε" και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση των κονδυλίων της ΚΑΠ σε σχέση με τη φιλανδική πρόταση. Υπενθύμισε δε το διακήβευμα που έγκειται στην απώλεια 1.000.000 θέσεων εργασίας και τερματισμού ερευνητικών προγραμμάτων, αν η συμφωνία δεν κλείσει τώρα. Προειδοποίησε δε ότι όταν τεχνικά ζητήματα σαν το θέμα του προϋπολογισμου γίνονται αντικείμενο εσωτερικού πολιτικού διαλόγου εντός των Κρατών Μελώη, όπως συνέβη στη Σουηδία, ανεβαίνει η ιδεοληψία και τα καθιστά πολύ δύσκολα διαχειρίσιμα στη συνέχεια".