Quantcast

EE και Κίνα υπέγραψαν συμφωνίες για τη διευκόλυνση της πολιτικής αεροπορίας

Συμφωνία για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας και οριζόντια αεροπορική συμφωνία για την ενίσχυση της αεροπορικής τους συνεργασίας, υπέγραψαν σήμερα ΕΕ και Κίνα. 

Η Κομισιόν και η κινεζική διοίκηση μεταφορών θα προχωρήσουν τώρα στις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Ο βασικός στόχος της διμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας (BASA) είναι να υποστηρίξει το παγκόσμιο εμπόριο αεροσκαφών και συναφών προϊόντων. Η συμφωνία αυτή θα εξαλείψει την περιττή αλληλεπικάλυψη δραστηριοτήτων αξιολόγησης και πιστοποίησης των αεροναυτικών προϊόντων από τις αρχές πολιτικής αεροπορίας και, ως εκ τούτου, θα μειώσει το κόστος για τον τομέα των αερομεταφορών. Η BASA θα προωθήσει επίσης τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας για ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας και περιβαλλοντικής συμβατότητας.

Η δεύτερη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα είναι μια λεγόμενη οριζόντια αεροπορική συμφωνία. Μέχρι σήμερα, μόνον αεροπορικές εταιρείες που ανήκουν και ελέγχονται από ένα συγκεκριμένο κράτος μέλος ή από υπηκόους του μπορούν να πετούν μεταξύ αυτού του κράτους μέλους και της Κίνας. Η σύναψη μιας οριζόντιας συμφωνίας θα οδηγήσει έτσι στη συμμόρφωση των διμερών συμφωνιών αεροπορικών μεταφορών μεταξύ της Κίνας και των κρατών μελών της ΕΕ με τη νομοθεσία της ΕΕ - και ωφελήσει τις αεροπορικές εταιρείες και από τις δύο πλευρές.

"Σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο, η ευρωπαϊκή εταιρική σχέση με την Κίνα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η ΕΕ πιστεύει ακράδαντα ότι τα κράτη που συνεργάζονται καθιστούν τον κόσμο ασφαλέστερο και με ευημερία για όλους. Σήμερα κάναμε ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση υπογράφοντας δύο αεροπορικές συμφωνίες με την Κίνα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα φέρουν πιο κοντά τις ηπείρους και τους λαούς μας. Οι σημερινές συμφωνίες δείχνουν τις δυνατότητες της εταιρικής μας σχέσης και θα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία συνεργασίας", σημείωσε με την ευκαιρία ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ.