Quantcast

ΕΕ-Κλεμάν Μπον: Η αμφισβήτηση του κράτους δικαίου από την Πολωνία είναι αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος

Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να ενεργήσει χωρίς αδυναμία κατά της αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος από την Πολωνία και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που τα κράτη μέλη έχουν θέσει στην διάθεσή της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός ΕυρωπαϊκώνΥποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον.

«Η αμφισβήτηση του κράτους δικαίου είναι αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Θα αντιμετωπίσουμε με εξαιρετική επαγρύπνηση και αυστηρότητα αυτά τα θέματα παντού στην Ευρώπη», δήλωσε ο γάλλος υπουργός προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεωντης Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν την αμφισβήτηση της υπεροχής του ευρωπαϊκού επί των εθνικών δικαίων από την Πολωνία, καθώς και τις κατηγορίες περί «εκβιασμού» που έφθασε να εκτοξεύσει από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Η Ευρώπη έχει βασισθεί στο δίκαιο, τους κοινούς κανόνες και τις κοινές αξίες που είναι εγγεγραμμένοι στις συνθήκες μας που αποτελούν πολιτικό σύμφωνο και όχι ένα απλό φύλλο χαρτί που μπορεί κανείς να σκίσει και από το οποίο μπορεί κάποιος να επιλέξει τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει», υπενθύμισε ο Κλεμάν Μπον.

«Ο διάλογος συνεχίζεται με την Πολωνία, αλλά πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν και εργαλεία πίεσης», είπε αναφερόμενος στον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό που επιτρέπει την διακοπή ή τον περιορισμό της εκταμίευσης ευρωπαϊκών χώρων προς μία χώρα που παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι βάζουμε μία τιμή στο κράτος δικαίου, ότι μπορούμε να πληρώσουμε για να μην σεβασθούμε τις αξίες, αν είμαστε έτοιμοι να στερηθούμε ορισμένους ευρωπαϊκούς πόρους», εξήγησε.

Αλλο μέσο πίεσης είναι η έγκριση ή μη του πολωνικού σχεδίου ανάκαμψης ύψους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει παγώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πολλά κράτη της Ενωσης έχουν δηλώσει ότι αντιτίθενται στην έγκριση του πολωνικού σχεδίου, αφού η Βαρσοβία δεν τηρεί τα κριτήρια που απαιτούνται.

«Δεν πρόκειται για διμερές θέμα, δεν πρόκειται για ματς μίας χώρας κατά της άλλης. Αφορά τις ευρωπαϊκές διαδικασίες και αξίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει την αξιολόγηση κάθε σχεδίου και σήμερα η Κομισιόν είναι αυτή που συζητά με την Πολωνία και την Ουγγαρία για τις αρχές αυτές», είπε ο Κλεμάν Μπον.

«Κάθε μορφή πίεσης και κύρωσης είναι μία μορφή συλλογικής αποτυχίας, διότι σημαίνει ότι η Ευρώπη μας δεν λειτουργεί αυθορμήτως με βάση τις αξίες ως προς τις οποίες έχουμε κυρίαρχα συμφωνήσει ... Αλλά θα ήταν χειρότερο να αποδεχθούμε ως θεατές την αποξήλωση του ευρωπαϊκού πολιτικού οικοδομήματος», προειδοποίησε ο Κλεμάν Μπον.