ΕΕ: Υπάρχει προοπτική επιστροφής των ΗΠΑ στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν

Υπουργική συνάντηση της ομάδας των συμμετεχόντων στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν, πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του Υπάτου Εκπρόσωπου της ΕΕ Josep Borrell, όπου οι συμμετέχοντες τόνισαν εκ νέου τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν τη συμφωνία η τήρηση της οποίας παραμένει ζωτικής σημασίας.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι Υπουργοί υπογράμμισαν τον σημαντικό ρόλο του ΔΟΑΕ ως τον μοναδικό αμερόληπτο και ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό που έχει εξουσιοδοτηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρακολουθεί και να επαληθεύει την εφαρμογή των δεσμεύσεων για τη μη διάδοση των πυρηνικών δυνάμει του JCPOA. Τόνισαν τη σημασία της συνεχιζόμενης καλής πίστης συνεργασίας με τον ΔΟΑΕ.

Οι Υπουργοί υπενθύμισαν ότι η JCPOA, όπως εγκρίθηκε από το ψήφισμα 2231 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραμένει βασικό στοιχείο της παγκόσμιας πυρηνικής αρχιτεκτονικής μη διάδοσης και ένα σημαντικό επίτευγμα πολυμερούς διπλωματίας που συμβάλλει στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και επανέλαβαν τη βαθιά τους λύπη για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία. Τόνισαν ότι το ψήφισμα 2231 παραμένει πλήρως σε ισχύ.

Τέλος οι Υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο για να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή της JCPOA από όλες τις πλευρές και αναγνώρισαν την προοπτική επιστροφής των ΗΠΑ στη JCPOA και υπογράμμισαν την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν θετικά το ζήτημα αυτό σε μια κοινή προσπάθεια.