Quantcast

Εικόνες αποκάλυψης σε Τουρκία-Συρία: Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς - Συγκλονιστικά βίντεο

Δραματικές ώρες μετά τα 7,8 Ρίχτερ. Προς το παρόν, ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε πάνω από 3.500 στις δύο χώρες.

Εικόνες καταστροφής και απόλυτου χάους επικρατούν στην Τουρκία και τη Συρία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο οποίος έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο και το Ιράκ, με εκατοντάδες μετασεισμούς να ακολουθούν. 

Ο σεισμός είχε επίκεντρο στην επαρχία Καχραμανμαράς και συγκλόνισε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία. Ακολούθησε κι άλλη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών στην ίδια περιοχή περίπου στις 12:25 ώρα Ελλάδας. 

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς, περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που καταγράφηκε στην Τουρκία μετά από αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999 με 17.000 νεκρούς.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος. Την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα, ενώ στις σεισμόπληκτες περιοχές η λειτουργία τους θα ανασταλεί για δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

O αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, ενώ σύμφωνα με νεότερο απολογισμό τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις δύο χώρες. 

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 2.316, ενώ 7.340 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Παράλληλα, στη γειτονική Συρία, τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.400 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες.

Ο αριθμός αυτός ανανεώνεται γρήγορα και πιστεύεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται. Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια, όμως το σκοτάδι της νύχτας δυσχεραίνει το έργο τους, ενώ εκφράζονται φόβοι για πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών μέσα στις επόμενες ώρες.

Η αραβική τεκτονική πλάκα μετακινήθηκε 3 μέτρα σε μήκος 150 χιλιομέτρων

Κατά τρία ολόκληρα μέτρα, μετακινήθηκε η αραβική τεκτονική πλάκα σε μήκος 150 χιλιομέτρων, από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Τουρκία, σύμφωνα με τον καθηγητή Κάρλο Ντολιόνι, πρόεδρο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (INGV), όπως είπε ο ίδιος στην εφημερίδα στην Corriere della Sera.

 Η σοκαριστική στιγμή που ρεπόρτερ τρέχει να σωθεί:

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό της Τουρκίας, ενώ βοήθεια στέλνουν 45 χώρες. Με εντολή του πρωθυπουργού αναχωρεί άμεσα αποστολή βοήθειας για την γειτονική χώρα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του αλλά και την ετοιμότητα της Αθήνας να βοηθήσει με κάθε τρόπο την Άγκυρα.

«Μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Νότια Τουρκία, επικοινώνησα με τον Τούρκο ομόλογό μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που πενθούν. Εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει βοήθεια άμεσα στις προσπάθειες διάσωσης και αντιμετώπισης της καταστροφής», έγραψε στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

 Στέλνει διασώστες η Ελλάδα

Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, αναχώρησε ως αποστολή βοήθειας προς την Τουρκία. 

Την ομάδα συνοδεύουν ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Η αποστολή αναχώρησε με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

«Μαύρη» πρόβλεψη για 30.000 νεκρούς

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. 

«Το σενάριό μας καταδεικνύει πως σεισμός της τάξης των 7,5 Ρίχτερ στο Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, στη θάλασσα του Μαρμαρά, θα μπορούσε να σκοτώσει 26.000 έως 30.000 άτομα», δήλωσε ο Μουράτ Νουρλού, προϊστάμενος της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Αναγκών της Τουρκίας. 

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο ΗΠΑ προβλέπει επίσης ότι τα θύματα από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ τον αριθμό των 10.000 που αρχικά είχε εκτιμηθεί - δεδομένης της έντασης και το εστιακό βάθος του.

Η συγκλονιστική διάσωση παιδιού μέσα από τα συντρίμμια

Το Reuters έφερε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τους διασώστες να έχουν απεγκλωβίσει από τα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε στη Συρία, ένα μικρό παιδί το οποίο είναι τραυματισμένο και με τον πανικό ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του.

Στην Τουρκία ο Ευθύμης Λέκκας - Πόσο μπορεί ο σεισμός να επηρεάσει την Ελλάδα

Στην αποστολή, μεταξύ άλλων, συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «είναι μια επικίνδυνη περιοχή, περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερους σεισμούς καθώς έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα 500.000 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την πλάκα της Αραβίας, που προωθείται προς τον Βορρά, , διαμελίζει την Τουρκία και είναι μια διαδικασία που προκαλεί αυτούς τους σεισμούς», είπε ο κ. Λέκκας.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε πως η σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία δεν επηρεάζει την Ελλάδα. Επηρεασμός του ελληνικού χώρου θα υπήρχε αν ο σεισμός προερχόταν από το ρήγμα της Ανατολίας.

«Βεβαίως επηρεάζει ένα ευρύτερο πεδίο ρηγμάτων. Είναι μια δραστηριότητα από τη Βηρυτό ως τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι μια δραστηριότητα πάρα πολύ μεγάλη, σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο κ. Λέκκας.

«Το έργο μας θα είναι επιστημονικό και ανθρωπιστικό. Προέχουν οι διασώσεις, στα σημεία που θα πάμε, θα τα καθορίσουν οι τουρκικές Αρχές. Παράλληλα θα παρέχουμε τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στην ΕΜΑΚ γιατί είναι επικίνδυνη η διαδικασία διείσδυσης στα χαλάσματα», σχολίασε.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως ο σεισμός αυτός είναι ένα κορυφαίο φαινόμενο που θα στιγματίσει επιστημονικές διαδρομές και πορείες. «Εκείνο που θα πρέπει να δούμε είναι η καταστροφή και η πολιτική. Θεωρώ ότι θα αλλάξει τελείως η πολιτική της Τουρκίας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», τόνισε.

«Στην Τουρκία έχω πάει έξι φορές. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε κάνει 60 αποστολές. Ο σεισμός του 1999 ήταν τρομερός, ας ελπίσουμε να μην έχουμε τις ίδιες καταστροφές. Ας ελπίσουμε ότι έχει εκτονωθεί ήδη η ενέργεια και να μην έχουμε άλλο τέτοιο μεγάλο σεισμό, όμως, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα», πρόσθεσε.

«Ο σεισμός στην Τουρκία δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας»

Παράλληλα, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ πως ο σεισμός δεν αφορά το ρήγμα της Ανατολίας, αλλά «έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας».

«Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας. Όπως τόνισε «ακόμα δεν έχουμε αντίληψη της περιοχής που επλήγη. Είμαστε σε μια φάση ετοιμότητας στο να αποτιμήσουμε επιστημονικά και επιχειρησιακά τι πρέπει να γίνει».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες γιατί ο σεισμός έγινε στις 4:00 τα ξημερώματα τα κτήρια είναι πολύ υποδέεστερα από τα δικά μας. «Παρότι φαίνονται σύγχρονα οι αντισεισμικοί κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας τους σεισμούς. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή χωρίς να είναι αντισεισμικά θωρακισμένα με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτήρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς. Φανταστείτε ποια είναι η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή».

Μέχρι τη Γροιλανδία καταγράφηκαν οι σεισμοί

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες τη νότια Τουρκία και τη γειτονική Συρία, καταγράφηκε μέχρι στη Γροιλανδία, ανακοίνωσε σήμερα το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας.

«Οι μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία έχουν σαφώς καταγραφεί στους σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η σεισμολόγος Τίνε Λάρσεν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Περίπου 9.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ενώ μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα από το 1939, όταν άλλος σεισμός που είχε σημειωθεί στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν είχε κοστίσει τη ζωή περίπου σε 33.000 ανθρώπους.

Το 1999 ισχυρός σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 17.000 ανθρώπων.

Ερντογάν: «Δεν γνωρίζουμε πόσο θα αυξηθούν οι αριθμοί των θυμάτων»

«Όλοι βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους στις προσπάθειες, αν και η χειμερινή περίοδος, ο κρύος καιρός και το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε τη νύκτα καθιστούν τα πράγματα πιο δύσκολα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το συντονιστικό κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών στην Άγκυρα.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο θα αυξηθούν οι αριθμοί των θυμάτων, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των συντριμμίων σε πολλά κτίρια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», πρόσθεσε.

«Σήμερα είναι η ημέρα που 85 εκατομμύρια (άνθρωποι) είναι μαζί, σαν μία καρδιά», υπογράμμισε.