Quantcast

«Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα» απαντά η Φινλανδία στις απειλές της Ρωσίας

Η Φινλανδία απάντησε στις ρωσικές απειλές σχετικά με τα σχέδια της χώρας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία «είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά της», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας σε δήλωσή του στο Newsweek. «Η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και για στρατιωτικά μέσα πίεσης», τόνισε το υπουργείο.

Η απάντηση έρχεται αφότου το Κρεμλίνο είπε ότι «δεν θα του μείνει άλλη επιλογή παρά να απαντήσει» αφού ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν εξέδωσαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι η χώρα τους πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση».

Με «αντίποινα» απειλεί η Μόσχα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για «αντίποινα». Σημείωσε μάλιστα ότι η Φινλανδία συμμετείχε στα μη φιλικά βήματα προς τη Ρωσία που έλαβε η ΕΕ, κάτι που προκάλεσε λύπη και είναι λόγος για μια συμμετρική απάντηση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιπλέον τόνισε ότι όλοι θέλουν να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ και ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν θα κάνει τον κόσμο ή την Ευρώπη πιο σταθερή. Ο Πεσκόφ είπε ότι οι επιθέσεις σε ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία σημαίνουν ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια αυτών των περιοχών.

Η Ρωσία αφήνει τη Φινλανδία χωρίς ρεύμα

Παράλληλα, η Ρωσία θα αναστείλει από αύριο Σάββατο, 14 Μαΐου, τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία, λόγω απλήρωτων χρεών, ανακοίνωσε σήμερα η προμηθεύτρια εταιρεία RAO Nordic Oy, που ανήκει εξ ολοκλήρου στη ρωσική εταιρεία InterRAO.

Η RAO Nordic Oy, που εδρεύει στο Ελσίνκι, δεν έχει λάβει πληρωμές για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει στη Φινλανδία από τις 6 Μαΐου, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για «έλλειψη μέσων» για την πληρωμή της ενέργειας που εισάγεται από τη Ρωσία.

«Είμαστε επομένως υποχρεωμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου», ανέφερε ο πάροχος. «Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια (…) Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα ξαναρχίσουν», εξήγησε.

Η RAO Nordic, ο κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές, δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002.

Πάντως, την ίδια ώρα, η φινλανδική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης είπε ότι δεν υπάρχει «καμία απειλή» για την παροχή ενέργειας στη Φινλανδία. Η ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της Φινλανδίας, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης. «Δεν υπάρχει κίνδυνος για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία», ανέφερε ο διαχειριστής του φινλανδικού δικτύου.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσαν την Πέμπτη υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ότι η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί την Κυριακή. Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε «ασφαλώς» απειλή για τη Ρωσία, αντέδρασε το Κρεμλίνο ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η Μόσχα θα ήταν υποχρεωμένη «να λάβει μέτρα, στρατιωτικο-τεχνικά και άλλα, για να βάλει τέλος στις απειλές για την εθνική ασφάλεια» της Ρωσίας.