Quantcast

Συναγερμός στην ΕΕ για τον μεταλλαγμένο ιό: Συνεδριάζει τη Δευτέρα ο μηχανισμός κρίσεων

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την εξέταση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στο ΗΒ  και τα σχετικά μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη - μέλη για τις μετακινήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι των κρατών μελών από τις εθνικές πρωτεύουσες. Τα κράτη μέλη αντάλλαξαν απόψεις και ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν τις επόμενες ώρες (απαγόρευση πτήσης, εισαγωγή τεστ PCR ως προϋπόθεση εισόδου, καραντίνα και άλλα), σύμφωνα με κοινοτική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Όπως ανακοινώθηκε, η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου συγκάλεσε εκτάκτως για τις 11:00 τοπική ώρα Βρυξελλών το πρωί της Δευτέρας, την επιτροπή του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ, IPCR, με αντικείμενο το συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ της απόκρισης των κρατών μελών στη νέα μετάλλαξη του ιού στο ΗΒ. Η κοινοτική πηγή επεσήμανε ότι οι συζητήσεις των κρατών μελών για το θέμα θα συνεχιστούν αύριο σε αυτή την επιτροπή.

Επικοινωνία Μακρόν, Μέρκελ, Μισέλ  για τη νέα μετάλλαξη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικοινώνησαν σήμερα για να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία κι η οποία οδήγησε ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τις πτήσεις τους, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν το θέμα, την ώρα που η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.