Ελεύθερα ταξιδεύουν στην ΕΕ οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει - H Koμισιόν χαιρετίζει την επικύρωση της συμφωνίας

Η Κομισιόν χαιρετίζει την ταχεία έγκριση των πρεσβευτών της ΕΕ σχετικά με την επικαιροποίηση της σύστασης για το συντονισμό των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ, την οποία η Κομισιόν πρότεινε μόλις πριν από 10 ημέρες, ως απάντηση στο αίτημα των ηγετών της ΕΕ για αναθεώρηση της σύστασης έως τα μέσα Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, με αυτήν την ενημέρωση και με το Πιστοποιητικό Ψηφιακού COVID της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν καλοκαιρινές διακοπές χωρίς ταλαιπωρία και λιγότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Σύμφωνα με τη σύσταση οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι πολίτες που έχουν αναρρώσει πρέπει να εξαιρούνται από περιορισμούς που σχετίζονται με τα ταξίδια.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν επίσης για εναρμονισμένη ισχύ των δοκιμών: 72 ώρες για τα PCR και 48 ώρες τις γρήγορες δοκιμές αντιγόνου, κάτι που είναι πολύ ευπρόσδεκτο δεδομένης της κατακερματισμένης προσέγγισης μέχρι τώρα.

Η σύσταση θα αποσαφηνίσει επίσης τους κανόνες για τα παιδιά, διασφαλίζοντας την ενότητα των οικογενειών όταν ταξιδεύουν.

Τέλος, τα κατώτατα όρια του χάρτη του ECDC προσαρμόστηκαν ενόψει της επιδημιολογικής κατάστασης και της προόδου στον εμβολιασμό.

Η Κομισιόν συγχαίρει την πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ για τη στενή συνεργασία και αναμένει τώρα την τελική έγκριση της σύστασης από το Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.