Quantcast

Ελίζαμπεθ Μπορν: Η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της γαλλικής δημοκρατίας

 Η είδηση της ημέρας στη Γαλλία είναι ο διορισμός της νέας πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν.

Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 1991 όταν ο Φρανσουά Μιτεράν διόρισε την Εντίθ Γκρεσόν στο Ματινιόν. Είναι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της πέμπτης γαλλικής Δημοκρατίας.

Η Ελιζαμπεθ Μπορν, θα είναι υποψήφια στης βουλευτικές εκλογές στη περιοχή Καλβαντός, τόπο καταγωγής της μητέρας της. Από το αν εκλεγεί ή όχι θα εξαρτηθεί η παραμονή της στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Θα έχει αντίπαλο τον 22χρονο Νοέ Γκοσάρ της αριστερής συμμαχίας Nupes, όπου ηγείται ο Ζαν Λικ Μελανσόν.

Η πρώην προεδρική υποψήφια των ρεπουπλικανών, Βαλερί Πεκρές, χαιρέτισε τον διορισμό της Μπορν, υπογραμμίζοντας πως έχει την «απαραίτητη διαδρομή δεσμεύσεων» για να γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Με σκληρή γλώσσα σχολίασαν την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την Μπορν, ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. «Η Ελίζαμπεθ Μπορν, ξεκινά μια νέα σεζόν κοινωνικής κακοποίησης» δήλωσε ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ενώ για την Λεπέν, θα συνεχίσει την «πολιτική της περιφρόνησης» των Γάλλων.

Mακρόν και Μπορν, εργάζονται τώρα για να παρουσιάσουν τις επόμενες ώρες ή ημέρες, τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.  Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μπορν.

Η Εντίθ Κρεσόν, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Γαλλίας, στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία δήλωσε πως συγκινήθηκε πολύ από την αναφορά της Μπορν στο όνομα της. Της ευχήθηκε καλή τύχη και Καλό Κουράγιο.