Εντοπίστηκε και θα καταθέσει στην Γαλλική Δικαιοσύνη ο Έλληνας διαδηλωτής που ξυλοκοπήθηκε από συνεργάτη του Μακρόν

Μετά τις πληροφορίες ότι ο διαδηλωτής που ξυλοκοπήθηκε από τον συνεργάτη του Μακρόν, ο οποίος στη συνέχεια απολύθηκε, οι Γαλλικές αρχές φαίνεται ότι τον εντόπισαν και είναι πρόθυμος να καταθέσει στη Δικαιοσύνη.

Την πληροφορία ότι ο Έλληνας διαδηλωτής θα καταθέσει στην Γαλλική Δικαιοσύνη μετέδωσε πρώτη η ανταποκρίτρια του Real.gr, στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, στο Twitter.

Την αποκάλυψη ότι είναι Έλληνας ο διαδηλωτής μετέδωσε πρώτη στο Real.gr η Μαρία Δεναξά, με την φωτογραφία από το περιστατικό, όπου φαίνεται ο διαδηλωτής στα γόνατα μπροστά από τον Αλεξάντρ Μπεναλά και άλλους διαδηλωτές να καταγράφουν με κινητά το περιστατικό.

Ο Έλληνας διαδηλωτής φαίνεται να έχει επικοινωνήσει με τις Γαλλικές αρχές και δήλωσε διαθέσιμος να καταθέσει στη Δικαιοσύνη για τις συνθήκες του περιστατικού του ξυλοδαρμού του από τον πρώην συνεργάτη του Γάλλου προέδρου, που έχει προκαλέσει σάλο στην Γαλλική κοινωνία.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Ελληνας πήγε στο Παρίσι για να πάρει μέρος στις διαδηλώσεις της 1ης Μάιου και να είναι μέλος της  Βlack Bloc.

Οι γαλλικές αρχές τον συνέλαβαν για 4 ώρες και τον άφησαν στη συνέχεια ελεύθερο.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά έδωσε στις γαλλικές αρχές ψεύτικο όνομα, ενός Ελληνα μπασκεμπολίστα, ενώ στη συνέχεια αναχώρησε για την Ελλάδα.

Η έρευνα ανατέθηκε σε δικαστή

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε την ανάθεση δικαστικής έρευνας σε ερευνητικό δικαστή, κυρίως για «βία» και «παρέμβαση στην άσκηση δημόσιας λειτουργίας» μετά τη βία που ασκήθηκε την 1η Μαΐου από τον Αλεξάντρ Μπεναλά και τον Βενσάν Κραζ.

Τρεις ημέρες μετά την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας, που έγινε δικαστική έρευνα, η εισαγγελία ζήτησε επίσης να τεθούν υπό δικαστικό έλεγχο οι πέντε ύποπτοι που είχαν τεθεί υπό κράτηση έως το βράδυ του Σαββάτου (χθες).

Όσον αφορά τον Αλεξάντρ Μπεναλά, πρώην υπεύθυνο αποστολής του Ελιζέ, και τον Βενσάν Κραζ, υπάλληλο του προεδρικού κόμματος LREM, η εισαγγελία ζήτησε κυρίως την απαγόρευση άσκησης δημόσιας λειτουργίας ή δημόσιας αποστολής υπηρεσίας.

Για τους τρεις αστυνομικούς που διαβίβασαν εικόνες από σύστημα βιντεοεπιτήρησης στον Μπεναλά, ζήτησε όπως τους απαγορευθεί να ασκούν τα καθήκοντα τα οποία είχαν όταν διέπραξαν τις παραβάσεις για τις οποίες κατηγορούνται.

Πολιτικός σάλος στη Γαλλία

Η μετάδοση την Τετάρτη βίντεο που δείχνουν τον Μπεναλά, συνεργάτη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να χτυπά διαδηλωτές την 1η Μαΐου, προκάλεσε πολιτική κρίση στη χώρα.

Ο Αλεξάντρ Μπεναλά, τότε «υπεύθυνος αποστολής» στο Ελιζέ με την ιδιότητα του αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, είχε λάβει την άδεια να παρευρεθεί την ημέρα εκείνη στις διαδηλώσεις στο πλευρό δυνάμεων της τάξης ως παρατηρητής.

Αν και τέθηκε διακριτικά σε διαθεσιμότητα μετά τα γεγονότα αυτά τον Μάιο, το Ελιζέ δεν είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη και ανακοίνωσε την απόλυσή του μόλις την Παρασκευή.

Υπό κράτηση ο Μπεναλά και 3 ακόμη αστυνομικοί

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι η κράτηση του Αλεξάντρ Μπεναλά, του πρώην - πλέον - συνεργάτη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο να χτυπάει έναν διαδηλωτή την Πρωτομαγιά, καθώς και του Βενσάν Κρας, του αστυνομικού, ο οποίος ήταν μαζί του στη διάρκεια των γεγονότων.

Την ανακοίνωση έκανε η εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας τονίζοντας ότι παρατείνεται ενδεχομένως για ένα 24ωρο.

Ο Κρας, υπάλληλος του κόμματος του Μακρόν La République En Marche, βρισκόταν μαζί με τον Μπεναλά στα επεισόδια.

Το Σάββατο το πρωί έγινε και έρευνα στο σπίτι του Μπεναλά.

Ο Μπεναλά είχε λάβει άδεια να συμμετάσχει με την αστυνομική δύναμη στη διατήρηση της τάξης την ημέρα εκείνη αλλά ως απλός παρατηρητής.

Υπό κράτηση έχουν τεθεί και τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν αρχικά τεθεί σε διαθεσιμότητα για την "απόσπαση εικόνων από ένα σύστημα βιντεοεπιτήρησης" για την ασφάλεια και την "παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου".

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ θα καταθέσει το πρωί της Δευτέρας στην Νομική Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης, η οποία έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης Μπεναλά.