Επικεφαλής Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων: Από μόνη της η πρόταση Μακρόν-Μέρκελ για Ταμείο Ανασυγκρότησης δεν είναι αρκετή

«Για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού στην Ευρώπη, τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ δεν θα είναι αρκετά. Επομένως, από μόνη της  η πρόταση για το Ταμείο Ανασυγκρότησης των Μακρόν-Μέρκελ δεν αρκεί. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τα χρήματα. Η Ευρώπη είναι μεν οικονομικά επιτυχημένη, αλλά το κοινωνικό χάσμα διευρύνεται. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) Ράινερ Χόφμαν σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / Dlf). 

«Δεν πρόκειται (όμως) μόνο για τη λήψη περισσότερων χρημάτων. Η αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη στρατηγική τοποθέτησή μας προκειμένου να διαχειριστούμε από κοινού τις απαραίτητες επενδύσεις για την προστασία του κλίματος, να σχεδιάσουμε νέα προγράμματα για οικολογικές μεταφορές και μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη», πρόσθεσε.  

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότειναν τη δημιουργία ενός ταμείου ανασυγκρότησης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παρουσίασαν την ιδέα τους τη Δευτέρα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την κρίση. Η ίδια η ενίσχυση θα διανέμεται ως επιχορήγηση, αυτή είναι η ιδέα, οπότε δεν χρειάζεται να επιστραφεί. 

Τα χρήματα θα εξευρεθούν μέσω δανείων που μπορεί να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι χώρες μέλη ευθύνονται μόνο για ένα μέρος αυτού του ποσού, δηλαδή αυτό που αντιστοιχεί στο μερίδιό τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Σε αντίθεση με τα λεγόμενα ευρωομόλογα, δεν υπάρχει δηλαδή συνολική ευθύνη μιας χώρας. Ωστόσο, ασκείται κριτική στην πρόταση Μακρόν-Μέρκελ.

Τα γερμανικά και τα γαλλικά συνδικάτα πάντως κάνουν σήμερα κοινή έκκληση που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα "Tagesspiegel" και στη γαλλική "Le Monde", με την  οποία υποστηρίζουν ουσιαστικά την πρωτοβουλία Μέρκελ-Μακρόν, αν και δεν την θεωρούν επαρκή.